Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pelotellaanko rehtoreita? – Sivistysvaltioon tai -kaupunkiin sellainen ei kuulu

Harmittaa, kun vielä pitää jatkaa määräaikaisten opettajien tulevan kesän palkkauksesta. Haluan kuitenkin valita avoimen ja julkisen linjan. Tiedän, että on todella monia, jotka asiaa seuraavat.

Tässä kohtaa olemme tilanteessa, jossa kolme keskeistä päätöksentekoelintä (kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus kh ja sivistyslautakunta) ovat samaa mieltä: opettajille tulisi maksaa kesäpalkka jo kesältä 2023. Kh on tehnyt asiassa virkamiesten vaatiman henkilöstöpoliittisen linjauksen, jota kaikkien virkamiesten tulisi noudattaa. Vaikka se linjaus olisi eri kuin oma.

Noin viikko sitten oli rehtorikokous, jossa asiaa rehtoreille avasi kaupunginlakimies ja henkilöstöpäällikkö. Kokousta veti opetus- ja kasvatuspäällikkö. Normaalisti kokousta kipparoi sivistystoimenjohtaja (stj). Monen paikalla olleen mukaan vähintäänkin sivuttiin rehtorien lojaaliutta omaa esimiestä kohtaan, ”peloteltiin” kaupungille mahdollisesti tulevista korvausvastuista, asetettiin määräaikaisuuksien jatkamisen perusteet kyseenalaiseksi ym. Mitään kirjallista ohjetta tai perustetta rehtoreille ei kuitenkaan annettu.

Olen kh:n päätöksen 6.3. jälkeen jutellut todella monen rehtorin kanssa. Kukaan heistä ei mielestäni pitänyt määräaikaisuuden jatkamista hallinnollisesti tai moraalisesti vaikeana. Rehtorit tuntuvat olevan opettajien puolella tässä asiassa, eli haluaisivat kesäpalkan maksaa. Ja määräaikaisuuden pidentämiselle pystyisi hyvin käyttämään samaa perustetta kuin voimassa olevassa työsopimuksessa.

Rehtorien puolesta harmittaa.

Rehtorit ovat käsittääkseni vaatineet selkeitä kirjallisia perusteita sille, jos heidän tulisi evätä määräaikaisten palvelusuhteiden pidentäminen. Tällä hetkellä he eivät ymmärtääkseni niitä ole saaneet. Ymmärrän tämän hyvin. Jos esim. henkilöstöhallinnon virkamies tai perusopetuksen rehtoreiden esimies ohjeistaisi rehtoreita toimimaan kh:n linjausta vastaan, hän voisi itse joutua vastuuseen. Olen myös varma, ettei stj tule tällaista kirjallista ohjetta antamaan, koska ymmärtää sen riskit.

Lähes 30 vuoden virkamiesvuoden jälkeen minusta tuntuu käsittämättömältä, että prosessi vain jatkuu kaupunginvaltuuston ja -hallituksen selkeistä päätöksistä huolimatta. Kaupungissa on kaksi virkamiestä, jotka voivat tämän arvottoman näytelmän lopettaa. Minusta heidän virkavelvollisuuksiinsa kuuluu valvoa, että heitä alemmat virkamiehet noudattavat kaupunginhallituksen päätöksiä. Jos he eivät näin tee, viime kädessä virkavastuu punnitaan oikeudessa. Vaikka prosessin jossain vaiheessa olisi jättänyt eriävän mielipiteen.

Rehtorien puolesta harmittaa. Koska muut virkamiehet jatkavat asian hämmentämistä, he eivät oikein uskalla tehdä asiassa päätöksiä. Toivottavasti he ja kaikki prosessissa mukana olevat virkamiehet ymmärtävät, että kh:n linjaus on sitova ja harvinaisen selvä: ”Määräaikaiset opettajan palvelussuhteet sijaisuuksia lukuun ottamatta muutetaan kokovuotisiksi ajalle 1.8–31.7. opettajien palvelussuhteiksi 1.8.2023 alkaen. Lisäksi voimassaolevat määräaikaiset palvelussuhteet, poislukien sijaisuudet, jatketaan 31.7.2023 saakka.”

Se, että samassa päätöksessään ”kaupunginhallitus toteaa, että sillä ei ole päätösvaltaa yksittäisten virkasuhteiden osalta, vaan päätösvalta asiassa kuuluu päätösten tehneille viranhaltijoille”, ei muuta linjausta millään tavalla. Kuntaorganisaatio toimii niin, että viranhaltijat isosta pieneen noudattavat luottamushenkilöiden päätöksiä!

Rehtorit: Jos aiotte määräaikaisten kesäpalkan 2023 osalta tai muuten poiketa kh:n lainvoimaisesta linjauksesta / päätöksestä, vaatikaa esimieheltänne, mieluummin sivistystoimenjohtajalta, kirjallisena se perustelu tai käsky. Näin ette ole välttämättä itse pulassa, jos määräaikainen opettaja esimerkiksi riitauttaa asian.

Kh on päätöksellään antanut teille hyvän selkänojan tehdä päätös yksittäisen opettajan määräajan pidentämisestä. Jos jotain seuraa, te olette toimineet kh:n tahdon mukaan. Ei ole hyvää hallintotapaa jatkaa asiassa vitkuttelua. Jos asiassa olisi kestäviä perusteluja toimia vastoin kh:n tahtoa, olisi niiden pitänyt jo prosessissa tulla esiin.

Pelolla johtaminen ei kuulu sivistysvaltioon tai -kaupunkiin. Lähiaikoina mitataan se, toimiiko demokratia myös Savonlinnassa. Vai yritetäänkö kh:n päätöstä edelleen ”kikkailla” toiseksi rehtoreita hyväksikäyttäen. Toivon kovasti kommentteja tähän kirjoitukseeni!

Tommi Tikka

Savonlinna