Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aineksia hyväpalkkaisten verokapinaan

Progressiivinen verotus on periaatteessa hyvä juttu, mutta kun jo 86 000 euroa vuodessa ansiotuloa ansaitseva joutuu maksamaan tuloveroa peräti 44 prosenttia tuloistaan, lähestytään jo kohtuuttomuutta.

Siinä, missä noista ansiotuloista maksetaan valtiolle tuo 44 prosenttia, samankokoisesta pääomatulosta (esim. vuokratulo, osinkotulo tai omaisuuden luovutuksesta saatu voitto) vero on kymmenen yksikköä alempi eli 34 prosenttia.

Opiskelusta pitäisi olla aina myös taloudellista hyötyä, mutta Suomessa ei näin ole.

Missä siis tasapuolisuus? Miksei vero samasta summasta ole sama koostuipa verotettava tulo mistä vain? Suomessa hyvää palkkaa saavia ihmisiä on melko vähän, joten suuret verokertymät eivät heidän kohteluaan selitä. Kun suurituloisilla ei ole yhteistä edunvalvontaorganisaatiotakaan, kuten on esimerkiksi yrittäjillä, heidän huono verokohtelunsa on saanut jatkua vuodesta toiseen.

Verolait säätää tietenkin eduskunta, mutta kun valtaosalla äänestäjistä vuositulot jäävät alle 90 000 euron, yksikään puolue tai ehdokas ei ole äänien menettämisen pelossa uskaltanut tosissaan tarttua tähän ilmiselvään verotusepäkohtaan.

Opiskelusta pitäisi olla aina myös taloudellista hyötyä, mutta Suomessa ei näin ole, vaan ”rikkaiden” rankaisemista erilaisilla raippaveroilla kannattavat nyt aivan liian monet puolueet.

Jari Rusanen

Savonlinna