Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vain yhdessä voimme suojella saimaannorpan

Suomen luonnonsuojeluliiton Sanna Leppänen ja Marjaana Kovanen kirjoittivat mielipidekirjoituksessaan (Itä-Savo 22.2.) ammattikalastajien ympärivuotisen verkkokalastuskiellon puolesta. Olen aiemmin kertonut (Itä-Savo 15.2.), että mielestäni ympärivuotista verkkokalastuskieltoa ei tarvitse ulottaa ammattikalastajiin.

On totta, että ei ole olemassa täysin norppaturvallisia verkkoja. Vuonna 2022 ammattikalastajan verkkoon raportoidusti menehtyi yksi kuutti. Koska saimaannorppia on vain noin 430–440 yksilöä ja kyseessä on hitaasti lisääntyvä iso nisäkäs, ovat verkkokuolemat suuri menetys.

Saimaannorppa on Suomen ainoa kotoperäinen nisäkäs ja sen suojelulla on kansalaisten laaja tuki. Lisäksi norppa on tärkeä alueen matkailun kannalta. Kaikki keinot saimaannorpan suojelemiseksi on käytettävä.

Asiassa on kuitenkin myös toinen puoli. Saimaalta kalastettavan kuhasaaliin arvo vuosittain on lähes kaksi miljoonaa euroa, mikä on noin 20 prosenttia kalasaaliin arvosta Saimaalla. Kaupallisesta kuhasaaliista yli 90 prosenttia on pyydetty verkoilla. Kalastus poistaa myös vesistöjä rehevöittäviä ravinteita. Jos verkkokalastus kielletään, moni ammattikalastaja menettää toimeentulon ja lähialueella kestävästi tuotetun kalan tarjonta vähenee. Ratkaisuja norpan suojelemiseksi on etsittävä yhdessä kalastajien kanssa.

Rajoituksia on mietittävä myös lohikalakantojen kannalta. On tärkeää vähentää saimaanloheen kohdistuvaa verkkokalastuspainetta. Vapakalastusmatkailun arvo on miljoonissa euroissa, ja se on saavutettavissa verkkokalastusrajoitusten, patojen purkamisen ja kutualueiden ennallistamisen kautta.

Suojelun onnistumisen kannalta on tärkeää, että sillä on yhteisön tuki, ja että se on taloudellisesti kannustavaa. Suojelutoimet kannattaa tehdä vaiheittain, kohtuuttomuuksia välttäen.

Oona Käyhkö

Eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Kaakkois-Suomi