Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Savonlinnan kansanopiston taidelinjalla opiskelusta

Olen Pirjo ja opiskelen Savonlinnan kansanopiston "kuvislinjalla". Olen eläkkeellä, joten aikaa on itsensä kehittämiseen ja mieluisaan tekemiseen.

Koska opisto on saanut viime aikoina julkisuutta, kerron nyt myös meidän kuvislinjan opiskelijoiden ajatuksia ja mielipiteitä taiteen opiskelusta entiseltä nimeltään kristillisellä kansanopistolla. Haastattelin yhteensä kuutta taidelinjalaista.

Turusta kotoisin oleva Lee Degeilh aloitti taiteen opiskelut alkusyksystä 2022 tyttärensä kanssa, ja he asuvat opiston asuntolassa. Lee sanoo olevansa tyytyväinen opistolla viettämäänsä aikaan. Hän kertoo, että hänen erityisnuorensa voi toteuttaa itseään täällä, nuorelle on paljon mahdollisuuksia tekemiseen ja oppimiseen. Opiskelutilat ovat Leen mukaan hyvät, samoin majoitus, ja ruoka on maukasta.

Kuvislinjan opiskelijat ovat tavallisia, mutkattomia ihmisiä. Ikähaitari on laaja: kahdeksantoistavuotiaasta yli seitsemänkymppiseen. Meitä kaikkia yhdistää se, että olemme kiinnostuneita taiteesta, ja kukin tekee taidetta omalla tavallaan, mitä myös kannustavasti ohjataan.

Opettaja on nuorten mielestä asiantunteva.

Taidelinjan nuorimmat kertovat tunnelmistaan opiskelussa, että ilmapiiri taideluokassa on vapaa ja rento, kaikki opiskelijat tulevat kaikkien kanssa toimeen.

He kommentoivat myös, että on hienoa, kun saa tehdä erilaisia juttuja ja toteuttaa omia ideoitaan, ja voi olla oma itsensä. Opettaja on nuorten mielestä asiantunteva. He tykkäävät opettajan opetustyylistä, ja häneltä saa apua tarvittaessa myös opiskelujen ulkopuolisissa asioissa.

"Vaikka kaikilla on oma kädenjälki, kaikkia pidetään yhtä arvokkaina", yksi nuori opiskelija kertoo. "Kaikki tykkäävät taiteesta täällä, ja kun saa vertaispalautetta muilta opiskelijoilta, niin sekin auttaa kehittymään", toinen nuori kommentoi.

Varttuneemmat taideopiskelijat ovat sitä mieltä, että ilmoittautuminen opiskelijaksi sekä myös yksittäisille kursseille on helppoa. Ruoka on todella hyvää. Opiskelu on hyvin edullista verrattuna muihin kansanopistoihin ja eri oppilaitosten taidekursseihin, vähävaraisetkin näin voivat opiskella täällä. He kommentoivat myös: "Aina on ollut mukava tulla tänne." "Täällä on lupsakka tunnelma." "Tämä on paikka, mihin voi tulla tekemään mielenkiintoisia juttuja, ei tarvitse olla yksin". "Täällä on seuraa ja mukavaa tekemistä."

Itse opiskelen opistolla nyt kolmatta vuotta, ja voin allekirjoittaa jokaisen yllä olevan mielipiteen. Voisin tehdä pitkän listan siitä, mitä olen oppinut taiteesta ja taiteen monipuolisesta tekemisestä eri tekniikoineen, taiteen olemuksesta, erilaisista materiaaleista ja niiden yhdistelemisestä jne. jne.

Sitä yllättyneempi olenkin ollut opiston toiminnan ympärillä olevasta kohusta. Toivottavasti asiat edistyvät parhain päin opiston kehittämisen kannalta, tilanne selkiytyy, ja iloinen opiskelu taidelinjalla jatkuu!

Pirjo Haatainen

Savonlinna