Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Unta ja nälkää, eteläsavolaiset!

Terveen elämän resepti on lopulta melko yksinkertainen. Pitkälle pääsee, kun nukkuu riittävästi, harrastaa liikuntaa ja syö hyvin.

Miten temppu tehdään, se onkin sitten toinen juttu. Omastakin kokemuksesta osaan kertoa, etteivät muutokset elintavoissa hoidu vaivatta.

Oma herätykseni osui muutama vuosi sitten aikaan, jolloin kakkostyypin diabetekseni oli menossa väärään suuntaan. Sain lääkäriltä ohjeen mennä silloisen Essote (nyt Eloisa) elintapaneuvontaan. Se oli viisas neuvo.

Sain valmennusta juuri nukkumiseen, liikuntaan ja syömiseen. Kuuri tehosi. Onnistuin korjaamaan tapojani toivottavasti loppuiäksi.

Tulokset olivat mieluisia. Painoni on pudonnut 15 kiloa, veriarvot kohentuneet ja kunto on aiempaa parempi. Kaikista tärkeintä kohentunut terveys on meille jokaiselle itsellemme. Mutta on muitakin syitä kantaa huolta omasta ja lähimmäisten kunnosta. Niistä vähäisin ei ole raha.

Kansalaisten terveempi elämä toisi valtavan hyödyn. UKK-Instituutti laskee suomalaisten liikkumattomuuden hinnaksi vähintään kolme miljardia euroa vuodessa.

Kansalaisten terveempi elämä toisi valtavan hyödyn.

Rahasta tekee tiukkaa myös hyvinvointialueilla, jotka aloittivat toimintansa tänä vuonna pitkän miinuksen kanssa. Ikääntyvässä Suomessa ja Etelä-Savossa tilanne tukaloituu vuosi vuodelta. Muutos on tarpeen.

Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata suomalaisille yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, parantaa niiden saatavuutta, turvata ammattitaitoisen työvoiman saatavuus sekä hillitä kustannusten kasvua.

Onnistumme, jos voimme parantaa maakunnan asukkaiden terveyttä. Etelä-Savon hyvinvointialueella on tärkeää varsinkin iäkkäiden toimintakyvyn edistäminen. Voimia on suunnattava ennaltaehkäisevään ja toimintakykyä parantavaan toimintaan.

Tärkeää on hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin yhteistyö. Hyvinvointialueella on varmistettava, että liikuntaneuvonnan palveluketjujen toiminta hyvinvointialueen ja kuntien välillä on toimivaa.

Eloisassa on varmistettava selkeä vastuunjako, toimiva tiedonkulku ja tiivis yhteistyö terveyden ja hyvinvoinnin edistämiselle. On kyse myös johtamisesta ja hyvinvointialueelle siirtyneen henkilöstön jaksamisesta. Hyvä johtaminen on lääke henkilöstön hyvinvointiin ja henkilöstöpulaan.

Vanha kansa toivotteli unta ja nälkää. Nykyaikana sopinee toivottaa lisäksi liikettä niveliin.

Tapio Honkamaa

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lautakunta,

puheenjohtaja

Eloisa

Kansanedustajaehdokas (kesk.)