Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Vapaan median merkitys on suomalaisille suuri

On se aika vuodesta, jolloin kouluissa ja päiväkodeissa vietetään jälleen Uutisten viikkoa.

Erityisesti tänä vuonna teemaviikon tavoitteet ja tunnuslause Ymmärrä tulevaisuutesi ovat erityisen merkittäviä.

Uutisten viikon tavoitteena on antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Tässä ajassa pinnalla on isoja uutisaiheita, jotka herättävät huolta, hämmennystä ja epävarmuutta aikuisissa, mutta valitettavasti myös lapsissa ja nuorissa.

Suomalainen media, Itä-Savo mukaan lukien, haluaa luoda teemaviikolla uskoa tulevaan ja vahvistaa toivoa. Median yhteinen tavoite on tuoda esille sitä, miten luotettava uutismedia lisää ymmärrystä maailmasta ja miten sen avulla on turvallista rakentaa omaa ajattelua ja arvomaailmaa.

Medialiitto julkaisi viime viikolla mielipidetutkimuksen, joka liiton toimitusjohtajan Jukka Holmbergin mukaan kertoo selkeästi, että suomalaiset ymmärtävät vapaan median ja sananvapauden merkityksen avoimelle demokraattiselle yhteiskunnalle.

Medialiiton eli media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten edunvalvontajärjestön teettämä tutkimus paljastaa, että peräti 93 prosenttia suomalaisista pitää vapaan median demokratiamerkitystä tärkeänä ja peräti 74 prosenttia vastanneista arvioi merkityksen erittäin tärkeäksi.

Mielipidetutkimuksen tulokset ovat puhuttelevia. Etenkin, kun vapaan median merkitys suomalaisille on kasvanut entisestään viimeisen kahden vuoden aikana.

Tutkimuksen tulos kertoo, että vapaan median tuottamalla luotettavalla tiedolla nähdään suuri merkitys myös suomalaisten henkiselle huoltovarmuudelle poikkeusoloissa ja kriisitilanteissa. Tätä pitää tärkeänä 92 prosenttia vastaajista.

Lukutaidon ja sen kehittymisen kannalta samainen 92 prosenttia vastanneista pitää tärkeänä, että Suomessa julkaistaan erityisesti lapsille ja nuorille suunnattua mediaa.

Tänään alkaneen teemaviikon aikana Itä-Savo julkaisee erityisesti lapsille ja nuorille tarkoitettuja sisältöjä, joissa varmuudella on uutista myös aikuisille lukijoillemme.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.