Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kirsi Varhila ei ymmärrä historiallisia perusteita

Satakunnan hyvinvointialueen johtajan Kirsi Varhilan kommentit viime viikonloppuna Ylen haastattelussa olivat vähintäänkin hämmentäviä. Varhila kritisoi voimakkaasti lausuntokierroksella olevaa hallituksen esitystä erillisrahoituksesta, jolla ylläpidettäisiin Savonlinnan ja Kemin keskussairaaloiden ympärivuorokautista yhteispäivystystä.

Varhilan lausunto osoittaa, että hän ei ymmärrä lakiesityksen historiallista perustetta – siis sitä, että Kemin ja Savonlinnan keskussairaalat ovat viime vuoden loppuun saakka olleet lakisääteisesti turvatut. Siten Savonlinna ja Kemi ovat aivan eri asemassa kuin mikään muu alue koko maassa. Missään muualla ei ole samaa tilannetta.

Sama tietämättömyys lienee myös viidellä muulla hyvinvointialueella, jotka ovat Varhilan tavoin kritisoineet erillisrahoitusta.

Muiden hyvinvointialueiden on hyvä tietää, että Savonlinnan ja Kemin yhteispäivystysten erillisrahoitus ei ole pois hyvinvointialueitten yleiskatteellisesta rahoituksesta. Siten muilla hyvinvointialueilla ei pitäisi olla asiaan nokan koputtamista.

Valtiolle erillisrahoitus tietenkin maksaa, mutta hinta on pieni, kun sillä turvataan alueiden ihmisten perusoikeudet ja elinvoima.

Omassa lausunnossaan Savonlinnan kaupunki muistuttaa juuri perusoikeudesta. Kaupungin lausuntoon sisältyy oikeustieteen emeritusprofessorin Kaarlo Tuorin lausunto, jossa hän huomauttaa, että sosiaalisiin ihmisoikeuksiin ja perusoikeuksiin sisältyy kielto heikentää sosiaalisten oikeuksien jo saavutettua tasoa.

Siksi on erityisen tärkeää, että laissa annetaan mahdollisuus sellaiseen erillisrahoitukseen, joka oikeasti kattaa toisen ympärivuorokautisen päivystyksen tuomat lisäkustannukset.

Jos rahoitus on merkittävästi lisäkustannuksia pienempi, se ei tuo turvaa Savonlinnan päivystävälle sairaalalle. Eloisan hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä on tässä oikeassa.

Sairaalan lisäkustannuksiin on laskettava myös leikkaustoiminnan tuomat lisäkustannukset, koska nukutuksessa tehtävän leikkaustoiminnan säilyminen on keskeinen osa sitä tavoitetta, että sairaala säilyy nykytasollaan.

Lisäkustannuksista toki vähennetään ne kustannukset, jotka tulevat maksettavaksi, jos Savonlinnassa ei ole yhteispäivystystä. On laskettava, monellako miljoonalla eurolla silloin tarvitaan miehitettyjä sairaankuljetusyksiköitä – kiireellisiin sekä siirtokuljetuksiin.

Erillisrahoituksen saaminen vaatii vielä kovaa ja sinnikästä edunvalvontatyötä kaikilta. Viestin on oltava selkeä ja yksiselitteinen – Savonlinnan yhteispäivystyssairaala kuuluu perusoikeuksiin, jota seudun ihmisiltä ei voi ottaa pois.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.