Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Turkin peli koettelee kärsivällisyyttä

Naton peruskirjassa puhutaan kauniisti demokratian periaatteista, henkilökohtaisesta vapaudesta ja oikeusvaltiosta. Suomen ja Ruotsin jäsenhakemusten jumittuminen muistuttaa kiusallisella tavalla, ettei Nato silti ole mikään yhtenäinen arvoyhteisö, jossa demokratia ja ihmisoikeudet olisivat kaikkialla vallitsevina.

Ei ole sattumaa, että juuri Turkki ja Unkari ovat valtiot, joiden hyväksyntää joudutaan odottelemaan.

Turkki on asettanut Suomelle ja Ruotsille useita vaatimuksia, joita se pitää ehtona ratifioinnille. Uusimpana kuultiin vaatimus yhteensä 130 henkilön luovuttamisesta. Turkki pitää näitä henkilöitä terroristeina.

Tuoreet vaatimukset olivat presidentti Recep Tayyip Erdoğanilta jonkinlainen vastaus Ruotsille. Erdoğania esittävää nukkea roikotettiin jaloista mielenosoituksessa Tukholmassa, mikä herätti Turkissa raivoa.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kannalta nukke-episodi oli tietenkin ikävä ja tarpeeton provokaatio. Samaan aikaan on hyvä muistaa, että valtionpäämiesten arvostelu – jopa pilkkaaminen – on länsimaissa varsin tavanomaista toimintaa. Ei ole Suomen tai Ruotsin hallitusten asia kertoa, miten kansalaisten pitää täällä sanan- ja mielipiteenvapauttaan käyttää. Kaikkein vähiten asia kuuluu Turkin hallitukselle.

Pohjoismaista katsottuna Turkin vetkuttelu ratifiointien suhteen näyttää kiusanteolta ja kiristämiseltä. Täytyy toivoa, että viimeistään kesäkuussa pidettävien Turkin vaalien jälkeen asia saadaan kuntoon.

Suomen kannalta jäsenyyden venyminen on harmillista. Samaan aikaan on syytä todeta, että maan turvallisuuden kannalta viivästyminen ei ole kovin vakavaa. Venäjän asevoimat on nyt sidottu Ukrainaan, eikä maalla ole nyt resursseja uhata Suomea. Lisäksi kahdenkeskiset turvatakuut varmistavat, ettei Suomi mahdollisen kriisin koittaessa jää yksin.

Julkisuudessa on spekuloitu, miten Suomen pitäisi toimia, jos Turkki ratifioi Suomen hakemuksen, mutta ei Ruotsin. Meillä on takavuosien kriisiajoilta hyvä motto siitä, että kaveria ei jätetä. Ruotsi on Suomen läheisin liittolainen. Natoon on hyvä mennä yhtä jalkaa.