Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Yhteinen uudenvuodenlupaus?

Savonlinnalaiset pienten vauvojen äidit Anna Astikainen ja Reetta Sahinjoki sanovat Itä-Savon haastattelussa (2.1.) viisaasti: "On elettävä omaa elämää tässä ja nyt kaikesta siitä huolimatta, mitä ympärillä tapahtuu".

Nuoret äidit elävät lastensa ja puolisoidensa kanssa elämäntäyteistä arkea, mutta heidän ajattelutavassaan on muillekin opiksi otettavaa.

Euroopassa käydään julmaa sotaa, jossa oikeudettoman hyökkäyksen Ukrainaa vastaan aloittanut Venäjä ei säästä pommituksissaan edes synnytyssairaaloita, lapsia, naisia tai vanhuksia.

Maailmalta kantautuvat uutiset ovat suurimmaksi osaksi synkkiä, ihmisten hädästä ja julmuudesta kertovia. Viimeisten lähes 11 kuukauden aikana pahuus on tullut yhä lähemmäksi, ja ehkä juuri siksi ukrainalaisten kärsimykset ovat koskettaneet meitä suomalaisia syvällä sydämissämme.

Pahuuden edessä ei saa lamaantua tai vaipua toivottomuuteen. Pikemminkin päinvastoin – on elettävä omaa elämää, suunniteltava tulevaa. Samalla on pidettävä huolta lähimmäisistämme ja autettava hädässä olevia ja sodasta kärsiviä. Me suomalaiset toivottavasti muistamme historiamme ja "talvisodan henki" -sanonnan merkityksen. Periksiantamattomuus on pahinta myrkkyä pahuudelle.

Astikaisella ja Sahinjoella on myös toinen tärkeä viesti.

Heidän mukaansa Savonlinna on turvallinen paikka perustaa perhe. Elämä seudulla on ihmisen kokoista, helposti hallittavaa, palvelut ovat lähellä ja ne ovat riittäviä. Ihmiset tuntevat toisiaan ja naapuriapu ei ole tuntematon käsite.

Nuorten äitien viestiä on syytä kuunnella huolella, sillä lapsiperheitä Savonlinna tarvitsee. Töitäkin seudulla on tarjota hyvin.

Vuoden ensimmäinen viikko on päättymässä, ja uudenvuodenlupauksia voi vielä antaa. Voisiko yhteiseksi lupaukseksi antaa sen, että kaveria ei jätetä lähellä eikä kaukana. Ja kuunnellaan heitä, jotka haluavat rakentaa hyvää tulevaisuutta koko Savonlinnan seudulle.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.