Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pelkkä lupamenettelyn nopeuttaminen ei riitä

Itä-Savon artikkelissa pohdittiin 12.1. maakunnan työvoimapulaa ja ulkomaisten osaajien houkuttelemisesta Suomeen. Keskustelu ulkomaisesta työvoimasta keskittyy yleensä lupaprosessiin ja sen hitauteen tai ongelmiin.

Lupien nopeamman myöntämisen eteen on kuitenkin tehty paljon työtä ja nykyään EU:n ulkopuoliset erityisasiantuntijat saavat luvan oikeastikin kahden viikon sisällä.

Pelkkä luvan nopea saaminen ei kuitenkaan riitä. Kun paperityöt on tehty, ihmisen pitää saada arki rullaamaan. Hänelle pitää saada verokortti, hankkia asunto, puolisolle pitäisi löytyä työtä ja lapsille päiväkotipaikka. Havainnot muista Pohjoismaista osoittavat, että varsinkin puolison työllistyminen on avainasemassa: jos puoliso ei työllisty säällisen ajan kuluessa, koko perhe lähtee.

Samanlaisia tuloksia saatiin myös muun muassa Kansainvälisten osaajien Suomi -tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin Suomen veto- ja pitovoimatekijöitä.

Isoilla yrityksillä on omat prosessinsa asiantuntijoiden kotouttamiseen, mutta harvemmin tullaan ajatelleeksi, että myös pk-yrityssektorilla on suuri rekrytointitarve ulkomaisille erityisosaajille.

Pk-yritysten tarpeisiin onkin nyt kehitetty uusi malli, jossa on valmiiksi kilpailutettu palveluntarjoaja.

Keskuskauppakamarin tutkimuksen mukaan peräti 73 prosentilla yrityksistä osaavan työvoiman puute rajoittaa kasvua. Mitä pienempi yritys, sitä vähemmän käsiä on käytössä ja yleensä sitä vähemmän on myös tietoa ja osaamista. Asioiden selvittäminen vie aikaa.

Pk-yritysten tarpeisiin onkin nyt kehitetty uusi malli, jossa on valmiiksi kilpailutettu palveluntarjoaja auttaa asiantuntijoiden Suomeen asettautumista. Lisäksi yritys saa tukea jopa 80 prosenttia asettautumispalveluiden kuluista.

Pilottihankkeen tarkoituksena on vapauttaa yrityksen aikaa muuhun toimintaan. Toisin kuin monet muut asiat yhteiskunnassa, Suomeen asettautumispalvelut eivät hoidu netissä, vaan edellyttävät esimerkiksi käyntiä verotoimistossa.

Yritykselle rahallisen hyödyn lisäksi suurin hyöty on osaavan työvoiman saaminen sekä se, että työntekijä pääsee nopeammin tuottavaan työhön.

Asettautumispalvelu on myös iso tervetulotoivotus työntekijälle. Jos alku Suomessa on hyvä, työntekijä todennäköisesti jää maahamme.

Heidi Popova on projektipäällikkö Varsinais-Suomen ely-keskuksen hallinnoimassa valtakunnallisessa Kokka kohti Suomea -hankkeessa, jonka tavoitteena on turvata suomalaisten yritysten kasvua tukemalla työntekijöiden rekrytointia Suomen työmarkkinoille.

Marina Velikova on kansainvälisten osaajien työllistymiseen erikoistuneen Finland Relocation Servicesin toimitusjohtajana.

Juhani Pajunen

Senior Advisor

Source