Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Seurakunta ja yhteiskunta

Menneet seurakuntavaalit eivät kovin monia innostaneet äänestämään. Muutamissa kommenteissa on pohdittu osallistumattomuuden syitä. Näyttää olevan kaksi asiaa, jotka ihmisiä vaivaa kirkon sanomassa. Enemmistön mielestä kirkko on erkaantunut yhteiskunnan arvoista, vähemmistön mielestä päinvastoin. Näyttää siltä, että enemmistö on ns. sekoittanut puurot ja vellit.

Kristillinen kirkko, ekklesia, on alkanut yhteiskunnasta erilleen kutsuttujen ihmisten joukkona noin kaksi tuhatta vuotta sitten nykyisen Israelin alueella. Ympäröivät yhteiskunnat olivat juutalaisia ja roomalaisia, jotka alussa vastustivat ja vainosivat kristittyjä. 300 luvun aikana vainot vähenivät ja 400 luvun alkupuolella kristinusko julistettiin Rooman valtakunnan viralliseksi uskonnoksi. Rooman keisarit käyttivät sitä hallintonsa tukena kirkon johtajien avulla. Aatetta levitettiin jopa aseiden avulla, kuten Suomeenkin noin tuhat vuotta sitten. Eipä ihme, että seurakunnista tuli sekalaisia!

Nykyiset valtakirkkomme ovat betonoineet asemansa jäsenautomaatilla, kun lapset liitetään vanhempiensa mukaiseen kirkkokuntaan.

Nykyiset valtakirkkomme ovat betonoineet asemansa jäsenautomaatilla.

Joku kommentoija oli sitä mieltä, että "raamattutalebaanit" pitäisi poistaa seurakunnasta, niin tulisi suvaitsevampi ilmapiiri kirkkoihin. Toiset taas halusivat raamatullisempaa julistusta seurakuntaan.

Oikeasti uskovien toimesta on historian saatossa perustettu aina uusia, opillisesti puhtaampia kirkkokuntia. Lopputulos on aina sama. Ympäröivä yhteiskunta tunkeutuu kirkon sisään, kuin käki pikkulinnun pesään, ja "munii" omat arvonsa yhteisöön. Lopulta käenpoika kasvaessaan työntää alkuperäiset arvot ulos seurakunnasta. Nämä tapahtumat on kerrottu jo Raamatussa esim. 2 Tim. 4:3 "Tulee aika, jolloin ihmiset eivät kärsi tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee."

Kirkkoherra Juntunen sanoo ihmisen elämäntarkoituksen olevan oppia tuntemaan Jumala. Ainoa järkevä tietoon perustuva tapa tähän on lukea Raamattua ihan itse. Syytä olisi, sillä tämän vuoden Tiedebarometrin mukaan evoluutioteoriaan uskoo 76 prosenttia suomalaisista.

Onneksi ihmisten mielipiteillä ei ole vaikutusta Jumalan olemukseen, Hän on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti.

Esko Muhonen

Raamatun lueskelija

Savonlinna