Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tehyn väitetyt ilmapiiriongelmat on syytä selvittää – Onko kova vaatimusmoodi jäänyt päälle myös toimistoon

Yle kertoi hoitajajärjestö Tehyn vakavista työilmapiiriongelmista. Juttua varten oli kuultu 13 tehyläistä. Nämä olivat kertoneet pelolla johtamisesta ja kyvyttömyydestä hyväksyä erimielisyyttä. Haastellut olivat kokeneet, että asiantuntijatyötä on mahdotonta tehdä kriisiytyneessä ilmapiirissä.

Yle oli saanut selville, että Tehy oli päättänyt riitaisia työsuhteita rahan voimalla sopimalla. Sopimukset olivat sisältäneet vaitiolovelvollisuuden.

Tehy on henkilöitynyt viime aikoina puheenjohtaja Millariikka Rytköseen. Kun hoitajajärjestöt ovat taistelleet etujensa puolesta, Rytkönen on käynyt pudottelemassa televisiossa ja muissa medioissa mielipiteitään ja madonlukujaan. Rytkösestä on piirtynyt kuva lujatahtoisena ay-pomona.

Onko sama meininki jatkunut myös järjestön toimistolla? Jos Ylen uutinen pitää paikkansa, työehtoneuvotteluista tuttu tylyys on jäänyt päälle myös omien joukossa. Ennen Ylen uutista julkisuudessa on ollut vihjailuja siitä, ettei Tehyn kenttä seiso suinkaan yksituumaisena pomonsa takana.

Rytkönen on puhunut työtaisteluaikana painokkaasti hoitajien palkankorostusten ja työolosuhteiden parantamisen puolesta. Kukapa ei puhuisi, kun hoitajat ovat laajasti kokeneet ongelmaksi palkan pienuuden ja kiireen aiheuttamat haasteet.

Tulevaisuus varmasti näyttää, kuinka paha Tehyn sisäinen ongelma on. Kun huono johtaminen pulpahtaa jostain pinnalle, muutkin tyytymättömät uskaltavat puhua. Uutisessa tehyläiset esiintyivät nimettöminä, koska he pelkäsivät seurauksia. Yle oli nähnyt myös dokumentteja, jotka kertoivat ongelmista.

Kritiikki kohdistui Rytköseen ja edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemeen. Yle kysyi ilmapiiriongelmista henkilöstön luottamusmieheltä Mikko Männiköltä. Hän vahvisti varoitukset ja riitaisat irtisanomiset.

Rytkönen masinoi nopean vastauksen. Tehy päätti julkaista viimevuotisen työhyvinvointikyselyn tulokset. Ne kertoivat siitä, että tilanne oli parantunut edellisestä tutkimuksesta. Rytkönen ei haastattelussa tunnistanut häneen ja Kirvesniemeen kohdistettua kritiikkiä.

Hoitajajärjestöllä on edessään jonkinlaisen selvityksen tekeminen. Kun hoitajat ansaitsevat työnantajaltaan hyvää johtamista ja mahdollisuudet tehdä laadukasta työtä, pitää samojen sääntöjen päteä Tehyssäkin. Kotikenttä pitää laittaa kuntoon.