Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Seurakuntavaaleissa kannattaa todellakin äänestää

Seurakuntavaalit pidetään huomenna sunnuntaina. Ennakkoäänestys päättyi viime lauantaina ja odotettavissa olevalle äänestysvilkkaudelle annettujen ennakkoäänten määrä ei lupaa hyvää.

Savonlinnan ja Savonlinnaan yhdistyvän Sulkavan seurakunnan alueella on äänioikeutettuja yhteensä 25 220 henkilöä. Heistä ennakkoon äänioikeuttaan käytti vain 8,79 prosenttia eli 2 217 seurakuntalaista. Määrä on hyvin valitettava ja pienempi kuin edellisissä vaaleissa.

Savonlinnan seurakunnan päätöksenteko ja toimintatavat ovat olleet viimeisen puolen vuoden aikana isoissa otsikoissa.

Alkusyksyn Pride-keskustelu, kirkkoherra Toivo Loikkasen ilmoitus erota ennenaikaisesti virastaan sekä Rantasalmen kappeliseurakunnan kappalaisen Jussi Leppäniemen erottaminen vähintäänkin erikoisella tavalla, ovat varmasti hämmästyttäneet ja herättäneet paljon kysymyksiä seurakuntalaisten mielissä.

Toivo Loikkanen purki eroamisensa syyn rohkeasti, mutta maltillisesti Itä-Savon haastattelussa. Hän sanoo eroamisensa syyksi niin pitkän uran kuin myös turhautumisen kokemukset omassa seurakunnassa liittyen sen toimintakulttuuriin ja -tapoihin.

Ulkopuolelta toimintaa seuraavana on saanut vaikutelman asetelmasta, jossa perinteisesti ja vapaammin ajattelevat eivät löydä keskusteluyhteyttä.

Varmaa on, että jotakin on tehtävä tai muutoin osa seurakuntalaisista äänestää jaloillaan ja eroaa seurakunnasta. Se ei olisi hyvä tapa vaikuttaa oman seurakunnan toimintaan.

Seurakunnankin toiminnan on oltava avointa, arvostavaa, keskustelevaa ja luokseen kutsuvaa. Se on vähintä, mitä toiminnalta voi odottaa.

Seurakuntavaalit eivät ole yhdentekevät vaalit. Niissä vaikutetaan oman seurakunnan mutta myös koko kirkon valtakunnalliseen päätöksentekoon. Kirkolliskokousvaalien maallikkoedustajien vaalissa äänioikeus on kaikkien seurakuntien kirkkovaltuutetuilla.

Toiveensa siitä, millaisena haluaa nähdä oman seurakuntansa toiminnan ensi vuonna alkavalla kirkkovaltuustokaudella, voi jättää huomenna sunnuntaina äänestämällä.

Alhainen ennakkoäänestysprosentti kertoo sen, että jokaisella varsinaisena äänestyspäivänä annetulla äänellä on varmuudella vaikutusta lopputulokseen.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.