Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Savonlinnan keskussairaalalle kauan odotettu uutinen – Paljon on kuitenkin vielä varmistettavaa

Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuus ympärivuorokautisena päivystävänä sairaalana on varmistumassa.

Valtioneuvosto tiedotti eilen, että se valmistelee rahoituslain muutosta, joka tuo rahat Etelä-Savon hyvinvointialueelle ylläpitää Savonlinnan keskussairaalaa päivystävänä sairaalana. Samainen lakimuutos koskee myös Kemin sairaalaa, joka on taistellut yhdessä Savonlinnan rinnalla lisärahoituksen saamiseksi.

Käytännössä rahoituslain muutos tarkoittaa, että Savonlinnan keskussairaalan taso turvataan. Sairaalassa on jatkossakin ympärivuorokautinen yhteispäivystys, ja siellä voi tehdä myös nukutusta edellyttäviä leikkauksia. Keskussairaalan mutta myös koko Savonlinnan seudun tulevaisuuden ja elinvoimaisuuden kannalta ratkaisulla on erittäin suuri positiivinen vaikutus.

Rahoituslaki tullaan käsittelemään eduskunnassa vielä nykyisellä hallituskaudella. Savonlinnan ympärivuorokautisen päivystyksen ylläpidosta aiheutuvat kustannukset korvattaisiin vuodesta 2024 alkaen.

Sairaaloiden tulevaisuuden puolesta on tehty valtavasti edunvalvontaa ja hyvää yhteistyötä, joka on nyt päättymässä hartaasti toivottuun lopputulokseen. Kansanedustajien Hanna Kososen (kesk.) ja Katri Kulmunin (kesk.) rooli on siinä työssä ollut ratkaisevaa ja periksiantamatonta.

Paljon on kuitenkin vielä varmistettavaa. Eduskunnan on muun muassa päätettävä vielä kaikista lakimuutoksista ja yksityiskohdista, joilla on vaikutusta sairaaloiden ympärivuorokautisen päivystyksen turvaamiseen.

Eduskunta on saamassa päätettäväksi myös toimeenpanolain muutoksen, joka antaa Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueille mahdollisuuden ylläpitää kahta keskussairaalaa niin kauan kuin ne haluavat. Nykyinen laki antaa siihen mahdollisuuden vain vuoteen 2032 saakka.

Etelä-Savon aluevaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) sanoo Itä-Savon haastattelussa, että Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuuden varmistuminen helpottaa Etelä-Savon hyvinvointialueen päätöksentekoa. Näin on lupa uskoa.

Nyt hyvinvointialue voi keskittyä siihen työhön, mitä siltä odotetaan – toimintojen kehittämiseen, yhteistyön rakentamiseen ja vetovoimaisuuden parantamiseen niin, että eteläsavolaiset kuin vapaa-ajan asukkaatkin voivat tuntea saavansa hyviä ja ammattitaitoisia terveyspalveluja riittävän läheltä.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.