Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Onko Savonlinnan talousarvion tekemisessä julkisuusvaje?

Savonlinnan kaupunginhallitus luotti maanantain ja tiistain kokouksissaan monissa asioissa kaupungin asiantuntijalautakuntiin, etenkin sivistyslautakuntaan. Kaupunginhallitus palautti talousarvioesitykseensä sivistystoimen rahat, jotka kaupunginjohtaja Janne Laine oli omassa esityksessään juustohöylännyt. Kaupunginhallitus kannattaa myös kirjaston henkilöstövahvuuden lisäämistä yhdellä ihmisellä, kuten lautakunta ja kirjastosta vastaavat viranhaltijat.

Savonlinnan kaupungin talousarvion tekoprosessissa on huolestuttava piirre. Kaikki rahareiät eivät päädy päättäjien tietoon niin suoraviivaisesti kuin ne voisivat päätyä. Teknisen toimen ja sivistystoimen viranhaltijoiden talousarvioesitykset ruoditaan kaupunginjohtajan johtoryhmässä ennen kuin ne pääsevät edes lautakuntaan. Esimerkiksi uusi kirjastotyöntekijä ei tullut lautakuntaan virkamiesesityksenä, vaikka juuri virkakunta oli tarpeen havainnut. Onneksi epävirallinen tieto kulkee. Lautakunta esitti lisätyöntekijää, Laine karsi sen pois ja kaupunginhallitus palautti. Lopullisen päätöksen tekee aikanaan valtuusto.

Kaupunginjohtajan kuuluukin olla kukkaronvartija, joka saa karsia lautakuntien esityksiä. Kaupunginhallituksen ja valtuuston tehtävänä on peilata saamiaan esityksiä asiantuntijalautakuntien esityksiin, joiden pohjalla taas on asiantuntijavirkamiesten valmistelu. Juuri näin kaupunginhallitus teki.

Julkisen keskustelun kannalta hankala tilanne on hankala, jos tiedossa olevia asioita ei kerrota edes lautakunnille – ainakaan virallisesti.

Esimerkiksi vanhan paloaseman muuttaminen skeittihalliksi on ollut vuoden verran suunniteltavana sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan päätöksillä. Silti asiasta ei mainittu mitään teknisen toimen virkamiesesityksessä. Lautakunta esitti tarkoitukseen symbolista 50 000 euron summaa mahdollisesti juuri siksi, että asia nousisi virallisesti keskusteluun.

Nuoriso odottaa skeittihallia paloasemalle. Jos 1,5 miljoonan euron halli on liian kallis toteuttaa kaupungin investointina – niin kuin se todennäköisesti ylikuumenneitten rakennuskustannusten aikana on – eikö asia pitäisi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa rehdisti kertoa nuorille eikä vaieta siitä? Kannattaisi linjata myös, miten ja missä skeittihallisuunnitelma mahdollisesti etenee.

Kysymys kuuluu: onko talousarvioprosessissa muitakin vaiettuja asioita?

Kirjoitus päivitetty kauttaaltaan. Näkyvillä saattoi minuutin verran olla keskeneräinen luonnosvaiheen versio noin kello 4.