Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomessa vaalitaan hyvää luonnonhoitoa

Euroopan unionissa valmistellaan ennallistamisasetusta, jossa tavoitellaan metsissä, vesistöissä ja viljelyksessä olevilla turvepelloilla sen kaltaista tilannetta, jossa ne olivat 70 vuotta sitten. Hintalappu tälle tavoitteelle on Suomen osalta noin miljardi euroa vuodessa. Metsien osuus edellä mainitusta summasta on noin 200 miljoonaa euroa ja soiden 163 miljoonaa euroa.

Suomessa metsien hoito on maailman parasta kaikilla mittareilla mitattuna. Meillä seurataan jatkuvasti metsien ja muun luonnon tilaa. Hyvän metsänhoidon suosituksia, joissa huomioidaan ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kehitys, päivitetään aina tarpeen mukaan. Päivitykseen osallistuvat niin metsänomistajat kuin puun ostajatkin. Kehitystyöhön ovat tervetulleita myös kaikki muut asiasta kiinnostuneet tahot.

Suomessa puun ostajat ovat merkittävällä tavalla jo ottaneet käyttöön monia luonnon monimuotoisuutta parantavia toimia. Sellaisia ovat muun muassa suojatiheiköt, säästöpuut, tekopökkelöt, lahopuiden säästäminen, järeiden haapojen jättäminen pystyyn, rantojen jättäminen hakkuiden ulkopuolelle ja harvinaisempien lehtipuiden säästäminen hakkuissa.

Näillä toimenpiteillä puun ostajat ovat halunneet vaikuttaa siihen, että ne tuotteet, joita he puusta valmistavat, täyttävät kestävän luonnonhoidon kriteerit. METSO-ohjelman puitteissa metsänomistajat ovat vapaaehtoisesti suojelleet arvokkaita metsäluontokohteita.

Luonnossa tapahtuu muuntautumista muuan muassa eri eläin- ja kasvilajien runsauden suhteen. Näin on aina tapahtunut.

Suomessa kaikkien metsänomistajien metsät ovat PEFC-sertifioituja. Jo se takaa metsien hyvän hoidon ja käsittelyn. Yhä useammat metsänomistajat ovat valinneet vaativamman FSC-sertifioinnin. Siinä muun muassa rajoitetaan metsien käsittelyä niin, että viisi prosenttia metsänomistajan metsistä pitää olla kokonaan suojeltua ja viisi prosenttia pitää olla jatkuvasti peitteellistä. Puun ostajatkin ovat olleet aktiivisia FSC-sertifioinnin markkinoinnissa metsänomistajille.

Luonnossa tapahtuu muuntautumista muuan muassa eri eläin- ja kasvilajien runsauden suhteen. Näin on aina tapahtunut. Suomen metsien puumäärä on tuplaantunut 80 vuoden takaisesta ajasta. Lapin kunttaiset kuusikot ovat muuttuneet vireiksi männiköiksi. Ennen kitukasvuiset suot kasvavat nyt puuta. Neljännes Suomen puuvaroista kasvaa nimenomaan soilla.

Suomen luonto osoittaa sen, että me pystymme itse vastaamaan metsiemme hyvästä hoidosta. Emme tarvitse emmekä voi hyväksyä tänne minkäänlaista EU:n ennallistamisohjelmaa. Jos sellainen pitää tehdä, voimme tehdä sen omista lähtökohdistamme. Suomen metsäpolitiikka kuuluu suomalaisille.

Rauno Numminen

Puheenjohtaja,

metsätalousneuvos

Etämetsänomistajien Liito

Pori