Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomen metsäluonto tarvitsee puolustajia

Eduskuntavaaliehdokas Vesa Kallio (kesk.) väitti mielipiteessään (Itä-Savo 28.10.), että EU hyökkäisi Suomen metsiä vastaan. Kaikki Kallion luettelemat EU-asiakirjat pyrkivät samoihin tavoitteisiin, joihin myös Suomi on valtiona sitoutunut: hiilineutraaliuteen sekä luonnon monimuotoisuuden suojeluun. Ne ovat päämääriä, joilla on vahva kansan tuki: esimerkiksi suojelualueiden lisäämistä kannattaa yli 80 prosenttia suomalaisista.

Kaikilla politiikan tasoilla törmätään kuitenkin samaan ongelmaan kestävyyskriisien torjunnassa: vaikka tavoitteet on yhteisesti kirjattu, kovaääniset eturyhmät vastustavat toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi - valitettavan usein väärää tietoa levittäen.

On turhaa lietsoa EU-pelkoa sen tähden, että yritämme huolehtia hiilitaseesta, luonnon monimuotoisuudesta ja virkistysalueista. Tarvitsemme kansainvälisiä sopimuksia ja myös EU-asetuksia, jotta toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseen edellytetään kaikilta mailta.

Nykyisellään Suomessa jo joka toinen luontotyppi ja joka yhdeksäs laji on uhanalainen. Intensiivisen metsänhoidon vuoksi suomalaisissa metsissä on esimerkiksi monimuotoisuudelle tärkeää lahopuuta vähemmän (6 kuutiota per hehtaari) kuin EU-maissa keskimäärin (11,8 kuutiota per hehtaari).

Suomi voi itse päättää keinot, millä pääsemme tavoitteisiin. Meiltä löytyy paljon metsätietoa, osaamista ja vaikutusarvioita tämän työn tueksi. Yhteiset EU-asetukset ohjaavat myös puumarkkinoitamme kestävään, esim. puurakentamista edistävään suuntaan.

Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho on ansiokkaasti painottanut, että luontokadon kustannukset nousevat sitä korkeammalle, mitä pidempään vitkastelemme elinympäristöjen tilan parantamisessa. Olennaisin vaikutusarvio on, että emme voi jatkaa nykyisellään, koska planeetan rajat tulevat vastaan. Kasvihuonekaasupäästömme eivät ole vielä turvallisella tasolla ja lajikatoa kiihdytämme aivan liian aktiivisesti.

Tähän mennessä emme ole tehneet tarpeeksi, joten on hyvä, että yhteiset pelisäännöt patistavat myös meitä. Suomalaisen luonnon ja talouden etu on, että luontokadon torjunta ja ilmastopäästöjen hillitseminen eivät jää vain sanoiksi strategioihin.

Veli Liikanen

Puoluesihteeri,

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Mikkeli