Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Surukellot soivat jälleen

Savonlinnan Talvisalon kappelin kellot soivat hiljaa jälleen tänään torstai-iltana.

Ne kutsuvat surevia ja järkyttyneitä perheenjäseniä, omaisia, ystäviä ja kaikkia heitä, joita koskettaa syvästi kahden nuoren elämän päättyminen tiistai-iltana, jälleen kerran aivan liian varhain.

Suruun sekoittuu kysymys – miksi. Miksi Savonlinnassa piti jälleen tapahtua liikenneonnettomuus, jonka seurauksena on kuolonuhreja, vakavia loukkaantumisia ja mahdollisia vammautumisia loppuelämän ajaksi?

Savonlinnassa liikenneonnettomuudet ovat vieneet vuoden sisällä jo viiden, noin 20-vuotiaan nuoren elämän. Pieneen kaupunkiin määrä on valtava, etenkin kun valtakunnallisesti luku on ollut laskeva.

Syyllistä tai syyllisiä tapahtuneisiin haluaa moni hakea juuri nyt. Mitä on tapahtunut? Mikä on saanut kuljettajan ajamaan suurta ylinopeutta, mikä on ollut matkustajien osuus tapahtumiin?

Liikenneturvan suunnittelija Hanna Rutila sanoo Itä-Savon haastattelussa, että ensi sijaisessa vastuussa on kuljettaja, mutta myös matkustajien rooli on tärkeä. "Matkustajat voivat tukea tai haitata ajosuoritusta, siinä tehdään valintoja", Rutila muistuttaa.

Savonlinnan poliisilaitoksen rikoskomisario Jouni Väisänen sanoo, että kolarit kertovat siitä, että liikenneasenteissa on Savonlinnassa tällä hetkellä paljonkin vikaa.

Niin Rutilan kuin Väisäsen viestit ovat selviä, ja ne koskevat meitä kaikkia, ei vain nuoria kuljettajia. Liikenteessä kaikkien ajokäyttäytymisellä ja liikenneasenteilla on merkitystä, ne kertovat, kuinka kunnioitamme toisten tiellä liikkujien henkeä ja terveyttä, ja kuinka suhtaudumme liikennesääntöihin.

Savonlinnassa on paljon tehtävää nuorten liikenneasenteiden korjaamisessa, ja siihen työhön on osallistuttava kaikkien – perheiden, koulujen, järjestöjen, poliisin. Nuorten ja kokemattomien kuljettajien kuolemattomuuden tunne ja virhearviot ovat vieneet jo liian monen hengen.

Toivottavasti Talvisalon kappeliin löytää tänään tiensä mahdollisimman moni onnettomuudessa menehtyneiden nuorten ystävät ja läheiset. Tapahtunutta ei voi pyyhkiä pois, mutta yhteinen suru tuo lohtua ja kantaa päivän kerrallaan eteen päin.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.