Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Keskusta kiirehtii lakimuutosta Savonlinnan keskussairaalan pysyvästä turvaamisesta

Hyvinvointialueet aloittavat varsinaisen toimintansa ensi vuoden alusta. Silloin vastuu sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta alueille. Samalla toteutuu erittäin mittava henkilöstöä, rahoitusta ja omaisuutta koskeva uudelleenjärjestely.

Tätä uudistusta on valmisteltu pitkään. Ikääntyvä Suomi tarvitsee elintärkeille hyvinvointipalveluille vahvat järjestäjät ja yhdenvertaisen rahoituksen.

Itä-Savossa on koko uudistuksen valmistelun ajan kannettu huolta siitä, mikä on Savonlinnan sairaalan tulevaisuus.

Se aiheuttaa näille hyvinvointialueille lisäkustannuksia, joille Keskusta on valmis löytämään rahoituksen.

Keskusta haluaa, että ympärivuorokautinen yhteispäivystyssairaala toimii Savonlinnassa pysyvästi. Toimimme tämän puolesta sekä valtakunnallisesti että maakunnissa. Periaatteidemme mukaisesti sitouduimme myös aluevaaleissa vahvasti lähipalvelujen turvaamiseen. Siitä pidämme kiinni.

Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että olemme ajaneet hallituksessa lain muutosta, jolla sote-lainsäädäntöön alun perin sisältynyt Savonlinnan sairaalan yhteispäivystyksen määräaikaisuus vuoden 2032 loppuun poistetaan. Tämän jälkeen Etelä-Savolla on mahdollisuus yliopistosairaala-alueiden tavoin ylläpitää useampaa yhteispäivystysyksikköä. Kiirehdimme perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua tuomaan lain eduskunnan käsittelyyn lupauksensa mukaisesti.

Sairaalan toiminnan jatkuvuus on tärkeää muun muassa osaavan henkilöstön saamisen ja sitoutumisen kannalta. Tämä lainmuutos on määrä hyväksyä vielä tällä vaalikaudella.

Keskusta on myös hallituksessa esittänyt, että Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueen rahoituksessa huomioitaisiin jatkossa se, että alueen olosuhteet edellyttävät kahden päivystävän sairaalan ylläpitämistä. Se aiheuttaa näille hyvinvointialueille lisäkustannuksia, joille Keskusta on valmis löytämään rahoituksen.

Pitää muistaa, että Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueet poikkeavat muista alueista siinä, että niillä yhdistyvät kaksi erillistä sairaanhoitopiiriä, joilla kummallakin on ollut vuosikymmenet oma keskussairaalansa. Myös eduskunta edellytti, että hallitus turvaa Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden riittävän palvelutason. Keskustasta tämä ei ole kiinni.

Annika Saarikko

Valtiovarainministeri (kesk.)