Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kuusi miljoonaa euroa on pieni raha sote-uudistuksessa

Savonlinnan kaupunginhallitus päätti eilen tiistaina yksimielisesti lausunnostaan, joka liittyy sote-uudistuksen toimeenpanolain muuttamista koskevaan esitykseen. Etelä-Savon aluehallitus päättää omasta lausunnostaan tänään keskiviikkona iltapäivällä.

Hyvää on se, että aluehallitukselle tehty esitys ei ole kovin kaukana Savonlinnan kaupungin ajatuksista.

Suurin ero lausunnoissa löytyy velvoittavuudesta. Savonlinnan lausunnossa vaaditaan useaan kertaan, että Etelä-Savon hyvinvointialue velvoitetaan ylläpitämään kahta yhteispäivystysyksikköä eli molempia maakunnan keskussairaaloita, Savonlinnassa ja Mikkelissä. Aluehallituksen esityksestä velvoitevaatimusta ei löydy.

Lausuntojen sisällöissä yhteistä on vaatimus siitä, että kahden sairaalan tarve tunnustettaisiin ja määriteltäisiin rahoituksen olosuhdetekijäksi. Velvoittavuus tulisi joka tapauksessa rahoituskriteerin kautta siten, että jos ei ole kahta yhteispäivystyssairaalaa, ei ole myöskään siihen perustuvaa rahoitusta. Tämä todetaan aluehallitukselle tehdyssä esityksessä.

Kaikkein parasta olisi tietenkin se, jos yhteispäivystyssairaalan ylläpitäminen säädettäisiin lailla Etelä-Savon hyvinvointialueen velvollisuudeksi.

Lausunnoissa on kysymys Savonlinnan keskussairaalan asemasta ja tulevaisuudesta.

Siksi on tärkeää, että kahden sairaalan tarve todetaan olosuhdetekijöistä johtuvaksi faktaksi ja sen perusteella sairaaloille myönnetään myös riittävä rahoitus. Faktan hyväksymisellä saadaan laista pois myös kohdat, jotka pitävät sisällään oletuksen, että Savonlinnan sairaalan ylläpitämiseen ei pitemmän päälle olisi varaa.

Tällä hetkellä keskustellaan kuuden miljoonan euron lisärahoituksesta, jonka Savonlinnan keskussairaalan säilyminen yhteispäivystyssairaalana tarvitsisi. Summa on pieni koko sote-uudistuksen kokonaisuudessa. Huomionarvoista on sekin, että Savonlinnan sairaalan loppuminen ei olisi säästötoimi.

Mikkelissäkin tunnustetaan, että heidän sairaalansa ei pystyisi hoitamaan kaikkia eteläsavolaisia, vaan tarvittaisiin uusia investointeja korvaamaan Savonlinnan sairaalaa. Samalla terveyspalvelujen saavutettavuus heikkenisi maakunnassa pelottavalla tavalla.

Etelä-Savon hyvinvointialueella riittää tekemistä, kuten kaikilla muillakin hyvinvointialueilla. Kuuden miljoonan euron sairaalarahan saaminen vapauttaisi edunvalvonnasta energiaa ja resursseja, joita tarvittaisiin juuri nyt yhteisen tekemisen suunnitteluun ja uuden kehittämiseen.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.