Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kriittiset ajat sairaalan suhteen

Marraskuussa on tulossa viimeisiä lakiesityksiä nyt istuvan eduskunnan hyväksyttäväksi eli sairaalan rahoituksen turvaamiseksi olisi nyt alettava tapahtua konkreettisia toimia. Sosterin hallitus on antanut lausuntonsa soteen liittyvän toimeenpanolain muuttamisesta tällä viikolla. Savonlinnan kaupunki ja Etelä-Savon hyvinvointialue antavat omat lausuntonsa ensi viikolla, kaupunki 1.11. ja hyvinvointialue keskiviikkona 2.11. Mikäli lakiluonnos toteutuisi sellaisenaan ehdotuksen mukaisesti olisi sairaalamme tulevaisuus todella uhattuna jo melko nopealla aikataululla.

Tällä hetkellä on voimassa vielä erikoissairaanhoitolaki ja sen 7 §:ssä luetellaan kaikki nykyiset Suomen sairaanhoitopiirit. Näin ollen nykyisin sairaanhoitopiiriä ei voi lakkauttaa ilman lain muuttamista. Edelleen erikoissairaanhoitolain 12 §:ssä säädetään, että sairaanhoitopiirillä tulee olla sairaala, ”Sairaanhoitopiirin kuntayhtymällä tulee olla erikoissairaanhoidon järjestämiseksi sairaaloita”.

Nyt sote-uudistuksessa on muodostettu kaksi hyvinvointialuetta, joiden alueella toimii nykyisin kaksi erikoissairaanhoitolain mukaista sairaanhoitopiiriä, Etelä-Savo ja Lappi. Sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena on parantaa suomalaisten tasa-arvoa palveluiden suhteen sekä konkreettisesti myös hoitoon pääsyä. Lisäksi kun sote-lait hyväksyttiin, eduskunta edellytti Savonlinnan ja Kemin sairaaloiden riittävän palvelutason turvaamisen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kirjaamassa lausumassa. Lausuma edellytti myös hallitusta ryhtymään riittäviin toimiin asian suhteen.

On siis olemassa jo nykyisen lainsäädännön kautta perusteet valmistella Savonlinnan ja Kemin sairaaloille erillisrahoitus. Parhaiten se on toteutettavissa muuttamalla rahoituslakiin olosuhdetekijöitä Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueiden osalta ja kun muutos on pysyvä, tulee siitä samalla velvoite ylläpitää Savonlinnan ja Kemin keskussairaalat. Nyt tarvitaan koko Etelä-Savon yhteistä edunvalvontaa ministeriöiden ja eduskunnan suuntaan.

Panu Peitsaro

Etelä-Savon hyvinvointialueen hallituksen jäsen (liik. sit.)

Savonlinna