Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vastine Itä-Savossa julkaistuun mielipidekirjoitukseen

Eija Stenberg (Savonlinnan Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ry) kirjoittaa 19.10.2022 mielipidekirjoituksen otsikossaan ”kaupungin virkamiestoiminta petti sairaalan tontin oston valmistelussa”.

Kirjoituksessa viitataan muun muassa nimenomaisesti kaupunginlakimieheen, jonka olisi kirjoittajan näkemyksen mukaan tullut neuvoa luottamushenkilöitä. Muuten kirjoituksessa jää epäselväksi, mitä kirjoittaja tarkoittaa sillä, että kaupungin virkamiestoiminta petti sairaalan tontin oston valmistelussa tai sillä, että virkamiehet jarruttivat asian valmistelua.

Katson, että yksi tehtävistäni on toimivaltani rajoissa ylläpitää ja kehittää Savonlinnan kaupungin päätöksentekojärjestelmän toimivuutta laillisuuskysymysten osalta. Käytännössä toimivuus tarkoittaa mielestäni toimielin- ja viranhaltijapäätösten pysyvyyttä siten, etteivät ne muutu tai tule kumotuksi esimerkiksi kunnallisvalituksen johdosta.

En siis tee päätöksiä tässä roolissa, vaan päätöksen tekee toimielin tai viranhaltija.

Tämän tarkoituksen turvaamiseksi muiden toimien lisäksi neuvon hallintoasioiden laillisuuskysymyksissä viranhaltijoita, työntekijöitä ja myös luottamushenkilöitä. Usein tämä neuvonta toteutuu pyynnöstä ja antamani neuvon vastaanottanut taho (esimerkiksi toimielin) harkitsee lähtökohtaisen vapaasti noudattaako se käsitystäni voimassa olevan oikeuden sisällöstä.

En siis tee päätöksiä tässä roolissa, vaan päätöksen tekee toimielin tai viranhaltija. Esimerkiksi juuri virkasuhteeni alkuun sijoittuvassa 28.2.2022 pidetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa olen neuvonut, että teknisellä lautakunnalla ei näyttäisi olevan toimivaltaa päättää sairaalatontin ostamisesta, ja edelleen toukokuun alun kaupunginhallituksen kokouksessa olen todennut, että sairaalatonttikauppa on 1.7.2021 voimaantulleen sääntelyn kannalta mahdollisesti lainvastainen.

Käsitykseni mukaan viranhaltija teknisen lautakunnan kokouksessa on tuonut esille samankaltaista näkemystä.

Kirjoituksessa todetaan, että sosialidemokraatit paheksuvat asian valmistelua kaupungin puolelta. Se on mielestäni ikävää. Paheksunnan taustalla voi olla kuitenkin sellaisia väärinkäsityksiä, joita olen valmis oikaisemaan hyvässä vuorovaikutuksessa muutenkin kuin mielipidekirjoitusten kautta. Hyvällä yhteistyöllä tehdään kaupungin edun mukaisia laillisia päätöksiä.

Markus Hämäläinen

Vs. hallintojohtaja-kaupunginlakimies

Savonlinna