Maailman mielenterveyspäivää vietetään tänään. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kymppikympin vihreä valo on tänä vuonna omistettu sille, ettei kukaan jäisi huoliensa kanssa yksin.
Yksinäisiä on kaikissa ikäluokissa. Vuoden 2021 valtakunnallisessa kouluterveyskyselyssä hieman yli viidennes tytöistä koki itsensä yksinäiseksi, pojista joka kymmenes. Monelle aikuisellekin korona-aika lisäsi yksinäisyyttä.
Yksinäisyys voi olla joko sosiaalista tai emotionaalista. Sosiaalinen yksinäisyys johtuu verkoston puutteesta tai siitä, ettei koe kuuluvansa mihinkään ryhmään. Emotionaalinen yksinäisyys puolestaan johtuu siitä, ettei ole ketään läheistä ystävää. Yksinäisyyteen voivat vaikuttaa niin sisäiset kuin ulkoiset syyt.
Sisäisiä syitä ovat esimerkiksi persoonallisuuden piirteet kuten ujous, ulkoisia tekijöitä voivat olla vieras asuinympäristö, läheisen suhteen menettäminen tai kiusaaminen.
Missään vaiheessa ole liian myöhäistä auttaa.
Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry haluaa osaltaan olla mukana rakentamassa tulevaisuutta, jossa ystävällisyys, yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus ovat elämän tärkeimpiä kivijalkoja. Taiteen ja kulttuurin myönteiset vaikutukset hyvinvointiin ja koettuun terveyteen on viime vuosien aikana tunnistettu ja tunnustettu.
Taide tukee toivoa, luottamusta ja tulevaisuususkoa. Taide antaa kanavan surulle, pettymykselle ja ahdistukselle. Eri taidemuodot ovat monen lapsen ja nuoren vahvuuksia ja voimavaroja. Taiteen ja kulttuurin avulla oppii – myös tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
Empatia- ja myötäelämisen taidot olisi saatava kunniaan yksilökeskeisyyden, suorittamisen ja pärjäämisen sijaan. Yhteinen viestimme on se, ettei missään vaiheessa ole liian myöhäistä auttaa.
Tulevaisuudenturvaamistalkoot ovat yhteiset – ja näillä talkoilla on jo kiire!
Piia Kleimola
Puheenjohtaja
Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry