Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Se sairaalan sielu

Suomen hyvinvointialueiden suhmuroinnissa on sairaaloiden määrä ja tehtävät kovan taistelun keskellä.

Itä-Savossakin viimeksi 3.10. puhuttiin siitä. Jopa sellainen juttu on keskeinen, että ruvetaanko sairaaloita sanomaan hyvinvointikeskuksiksi. Tämä viittaa myös Orwellin uuskieleen, joka on yksi merkittävä kansan hämäyskeino.

Tarkemmin tarkasteltaessa ilmenee kuitenkin ainakin seuraavaa: Sairaalat hoitavat synnytyksiä, jotka eivät kuulu luokkaan sairaudet. Sairaalat hoitavat myös kauneusleikkauksia, jotka ovat hyvinvoinnin käsittelyä mutta ei sairauden hoitoa. Sairaalat hoitavat esimerkiksi kaljupäisyyttä, joka viittaa erilaisuuden hyväksymiseen mutta ei sairauteen. Sairaalan henkilökuntaan kuuluu työntekijöitä, jotka käsittelevät esimerkiksi oikeuksia ja uskoja, jotka ovat hyvinvoinnissa tärkeitä.

Kyllä kouluja pitäisi kutsua taidottomuuskeskuksiksi tai vaikka tyhmälöiksi.

Suomen koululaitoksessa oli muutamia vuosia sitten ihmeellinen kieliongelma. Kouluja ruvettiin sanomaan asteiksi ja tämä vaikutti opetukseen ynnä kasvatukseen. Jos käytetään ”sairaalalogiikkaa”, niin kyllä kouluja pitäisi kutsua taidottomuuskeskuksiksi tai vaikka tyhmälöiksi.

Jopa sellainen käsite kuin terveys on tässäkin rytäkässä tärkeä. WHO on siitä julistanut määritelmän, joka vaikuttaa sitten toimenpiteisiinkin. Siinähän on tärkeä jäsennys fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen. On kuitenkin ilmennyt selvää vaikeutta tämän määritelmän sovittamisessa elävään elämään.

Mitä ne vaikeudet ovat, on oma juttunsa, mutta seuraava selkeytys on tärkeä: Terveys on kyky tai mahdollisuus korjata sosiaalisiin, fyysisiin ja tunteisiin ynnä tuntemuksiin liittyviin elämää tuhoavien tekijöiden aiheuttamia häiriöitä.

Niin, ketäpä kiinnostaa!

Juhani Heiska

Psykologi

Savonlinna