Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Perjantai oli hyvien energiauutisten päivä, ja niiden ajoitus oli paras mahdollinen

Suomalaiset ovat käyttäneet tammi–kesäkuussa kymmenen prosenttia vähemmän energiaa kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Eniten on laskenut maakaasun käyttö. Se lähes puolittui. Myös bensiinin ja dieselin kulutus laski. Maakaasun, bensiinin ja dieselin käytön vähenemistä selittää Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sota on nostanut energian hintoja rajusti.

Energiakulutuksen vähenemisessä myös sattumalla on osuutta. Paperiliiton UPM:n tehtailla neljän kuukauden ajan jatkunut lakko näkyy merkittävänä kulutuksen laskuna. Teollisuus käyttää 45 prosenttia Suomessa kulutettavasta energiasta, joten pitkät seisokit todella tuntuvat.

Sähköä Suomessa kulutettiin viisi prosenttia vähemmän kuin alkuvuonna 2021. Sähkön tuotannossa tapahtui merkittävä muutos. Kotimainen sähköntuotanto lisääntyi merkittävästi. Tuulivoimatuotanto kasvoi peräti 52 prosenttia. Ydinvoimalla tuotetun sähkön määrä kasvoi seitsemän prosenttia.

Perjantaina tapahtui merkittävä harppaus suomalaisessa sähköntuotannossa. Olkiluodon kolmosreaktori alkoi toimia täydellä teholla torstain ja perjantain välisenä yönä. Olkiluoto kolmonen on Suomen suurin ydinvoimala. Kolmosreaktorista tulee peräti viidennes kaikesta Suomen sähkötuotannosta.

Olkiluoto kolmosen valmistuminen kesti kohtuuttoman pitkään. Nyt se tuottaa sähköä kreivin aikaan. Omavaraisuuden merkitys sähköntuotannossa korostuu kriisiaikoina.

Myös Euroopasta kantautui perjantaina hyvä energiauutinen. EU-maiden energiaministerit pääsivät sopuun linjauksista, joilla energiakriisin vaikutuksia pyritään lieventämään. Jäsenvaltiot sitoutuvat vähentämään sähkönkulutusta sekä leikkaamaan sähköyhtiöiden voittoja. Näillä keinoin saataisiin kasaan reilusti yli sadan miljardin euron tukipaketti, jolla tuettaisiin sähkön hinnan nousun kurittamia kansalaisia ja yrityksiä.

Energiakriisi on opettanut ihmiset miettimään omaa kulutustaan. On todennäköistä, että yksityistaloudet säästävät sähköä toisella vuosipuolikkaalla entistä enemmän. Kun sähkölaskun loppusumma karkaa kohtuuttoman ylös, säästäminen motivoi kummasti. Sillä tiellä kannattaa jatkaa myös tulevaisuudessa, jahka sähkön hinta joskus laskee.