Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hoidettu ympäristö saa viihtymään – Tittelistä Suomen parhaimpana kesäkaupunkina on syytä pitää kiinni

Kesäkuun lopussa Savonlinnassa Savolassa palaneen vanhan saharakennuksen jäänteet ovat julma näky.

Yhden kaupungin keskustaan tuovien pääväylien varrella sijaitseva hiiltynyt ja osittain romahtanut rakennus toivottaa ikävällä tavalla kaupunkiin saapuvat tervetulleeksi.

Näky myös pahenee päivä päivältä syksyn edetessä.

On hyvä, että rakennuksen omistaja Suur-Savon Osuuspankki on hakenut palorauniolle purkulupaa. Toivottavasti lupa myös heltiää mahdollisimman pian ja alue saadaan siistittyä kaupunkiympäristöön sopivaksi ennen talvea.

Pusikoitunut ja ränsistynyt Savola ei ole enää vuosiin ollut ympäristöstään huolehtivan kaupungin veroinen.

Vuosikymmeniä jatkunut kädenvääntö alueen omistuksesta, kaavoituksesta ja rakentamisesta on halvaannuttanut koko kaupunkikeskustan kehittämistä merkittävällä tavalla.

Kaupunkilaisille Savolasta käytävä kädenvääntö on jokseenkin tuttu, mutta kaupunkiin saapuvissa matkailijoissa alue herättää kysymyksiä, yhtälailla kuin muutaman korttelin päässä oleva, vandalismin kohteeksi joutunut Kauppalinna.

Siisti ja hoidettu ympäristö saa ihmiset viihtymään ja arvostamaan elinpiiriään. Savonlinnassa niin kuin muissakin kunnissa asukkaita vaaditaan pitämään omat pihapiirinsä siistinä. Joskus huomautuksilla tai jopa sakon uhalla.

Sitä samaa toivoisi Savonlinnan vaativan ihan kaikilta kiinteistöjä omistavilta, mutta erityisesti niiltä, joiden omistuksessa olevat maat vaikuttavat koko kaupunkikuvaan.

Palaneen saharakennuksen jälkeen Osuuspankki aikoo hakea purkulupia myös muille Savolassa omistamilleen rakennuksille. Noiden purkulupien ehtona soisi olevan vaatimus alueen siistimisestä ja pitämisestä puistomaisena ilman rehottavaa pajukkoa ja metristä heinikkoa.

Samaa siistimisvaatimus luulisi kuuluvan myös entisen postitalon tontin tyhjän montun ja sitä ympäröivän repsahtaneen lauta-aidan omistajalle. Kohteita on monia muitakin ympäri kaupunkia.

Savonlinna on viime vuosina investoinut paljon ja erittäin onnistuneesti keskikaupungin viihtyisyyden ja mielikuvan parantamiseksi. Samaa työtä on syytä jatkaa edelleen, jos mielikuvasta Suomen parhaimpana kesäkaupunkina halutaan pitää kiinni.