Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi Jeesus kirjoitti maahan? – Onko kiusaamisen syynä alemmuuden tunne?

Savonlinna on noussut koko maan otsikoihin kiusaamisongelman vuoksi. Kiusaaminen on kohdistunut Taidelukion oppilaita kohtaan. En tiedä, eikä sitä moni muukaan pysty sisäistämään itselleen, mikä näissä lukiolaisissa ärsyttää tai mikä saa näiden kiusaajien aggression kohdistumaan heitä kohtaan.

Aggressio on tunne, ei itsessään vielä mikään teko. Aggression taustalla tai samaan aikaan voi olla muita tunteita: vihaa, suuttumusta, raivoa, ahdistusta, kateutta, uhoa, kostonhimoa, voitontahtoa, mustasukkaisuutta, pettymystä, toivottomuutta tai häpeää. Teksti on lainattu Mielenterveystalon julkaisusta.

Kun luin noita kirjoituksia kiusaamisesta mieleeni tuli Raamatun kertomus lainopettajien ja fariseusten tuodessa Jeesuksen eteen aviorikoksesta kiinni jääneen naisen.

Ei myöskään tarvitse tuntea alemmuutta lähimmäistään kohtaan ja purkaa sitä aggressiona heitä kohtaan.

He toivat esiin Mooseksen antaman määräyksen, että tuollaiset on kivitettävä. He halusivat kokeilla, miten Jeesus suhtautuisi aviorikoksen tehneeseen ja saadakseen syyttää Jeesusta. Tuohon edellä viitattuun kiusaamiseen liittyen se, mitä Jeesus teki, onkin oleellista. Hän kirjoitti sormellaan maahan.

Monet ovat selittäneet kirjoittamista hyvin monella eri tavalla. Olen ymmärtänyt sen niin, koska ihminen on tomua, maasta syntynyt, niin kuin 1. Moos. 3. jae 19 sanoo, ”Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinä olet otettu. Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman." Jeesus kirjoitti maahan, että me ymmärtäisimme, mistä meidät on tehty ja mihin me tulemme palaamaan.

Olisiko niin, että kun ymmärtää olevansa ihminen, joka on otettu maasta ja maahan on myös palaava, ei tarvitse halveksia, eikä syrjiä lähimmäistään. Ei myöskään tarvitse tuntea alemmuutta lähimmäistään kohtaan ja purkaa sitä aggressiona heitä kohtaan.

Tosin on täysin eri asia tuntea aggressiota, koska se on eri asia kuin väkivalta. Väkivaltainen teko on päätetty tehdä. Tuo monissa yhteyksissä paljon lainattu: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven” on syytä muistaa, kun tekee mieli purkautua käyttäen väkivaltaa.

Lainaan vielä tähän lopuksi Mielenterveys ry:n kirjoitusta. ”Väkivalta voi olla fyysistä, kuten lyömistä, potkimista tai raapimista. Haukkuminen, nimittely, loukkaaminen, mitätöinti ja iva ovat taas esimerkkejä psyykkisestä väkivallasta. Sosiaalista väkivaltaa on vaikkapa ryhmän ulkopuolelle jättäminen ja juorujen levittäminen. Väkivaltaa on kaikki se, mikä alistaa ja käyttää toista ihmistä hyväksi. Väkivalta voi kohdistua toisiin ihmisiin, tavaroihin tai itseen. Tavaroihin kohdistuva väkivalta näkyy mm. varastamisena, rikkomisena tai likaamisena.” Galatalaiskirje 5:22 Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen.

Matti Turunen

Savonlinna