Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tasa-arvo ja ihmisoikeudet

Savonlinnassa on viime viikkoina keskusteltu paljon tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista, myös tässä lehdessä.

Mielestäni olisi aika syventää hieman keskustelua ja sen taustoja. Kirjoitettujen tekstien ymmärtämiseksi täytyy ensin tuntea kirjaimet, matemaattisia laskuja osatakseen täytyy ensin tuntea numerot, eikö niin?

Filosofisten ihmisoikeuksien ja tasa-arvon ymmärtämiseksi olisi hyvä ensin määritellä, mikä ihminen on.

Suuri osa suomalaisistakin uskoo ihmisen olevan "alkusolusta satunnaisten mutaatioiden ja luonnonvalinnan kautta satojen miljoonien vuosien aikana kehittyneen toiminnan tämän hetkinen tulos", kuten evolutionistit sanovat. Jos näin on, mihin perustuu tasa-arvon vaatimus?

Luontoa tarkasteltaessa nähdään jatkuva taistelu elämästä, jossa vahvin ja elinkelpoisin laji ja populaatio sanoo, mikä on oikein ja muut ryhmät saavat siihen tyytyä. Monissa eläinpopulaatioissa vallitsee täydellinen diktatuuri, johtaja määrää kaikesta. Näin johdonmukaisesti ajatellen voidaan ymmärtää jopa ihmistenkin toimintaa. Tälläkin hetkellä yritetään määritellä aseiden avulla uutta maailmanjärjestystä. Ei hyvältä näytä tulevaisuus.

Miksi ihmisoikeudet ja tasa-arvo on niin harvinaista tässä maailmassa?

Pieni ryhmä on vielä sitä mieltä, että persoonallinen Luoja on tämän elämän ja ihmisenkin luonut tälle pallolle noin 6000 vuotta sitten. Raamatun mukaan 1 Moos. 1:27: "Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän heidät loi". Jae 31: "Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kuudes päivä". Tämä tapahtui siis kirjaimellisen kuudennen luomispäivän aikana.

Tähän uskovia nimitetään kreationisteiksi. He uskovat, että oikeus toteutuu melko pian ja kaikki sen tulevat näkemään.

On vielä kolmas ryhmä, joka yrittää sovittaa molempien em. ryhmien ajattelua yhteen. Tähän ryhmään kuuluu myös monia korkeastikin koulutettuja teologeja. Heidän ajattelunsa ylittää tavallisen ihmisen ymmärryksen.

Mikä on totuus, vai onko joku muukin vaihtoehto tämän näkyvän elämän alulle?

Miksi ihmisoikeudet ja tasa-arvo on niin harvinaista tässä maailmassa? Raamattu kertoo hyvin, miksi näin on. Kannattaa lukea niin kuin kirjoitettu on.

Tulee mieleen entinen eteläsuomalainen kollega, joka venelaudan sovitusta opettaessaan piirsi varausviivan ja sahasi aina viivaa pitkin. Oppilaiden ihmetellessä, etkö jätä yhtään työvaraa, hän murahti: "mitä sitä viivoja piirtelee, jos ei sahaa niitä myöten".

Raamatussa sama juttu, mitä sitä lukee, jos ei usko kirjoituksia kokonaan todeksi.

Esko Muhonen

Savonlinna