Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Lukutaito ja sananvapaus kuuluvat demokratiaan

Tänään vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää.

Meille suomalaisille lukutaito on lähes itsestään selvyys, vaikka viime vuosina peruskoulutuksesta on kantautunut hälyttäviä uutisia nuorten kasvavasta lukutaidottomuudesta.

Lukutaito kuuluu kansalaisten perusoikeuksiin, yhtä lailla kuin perusoikeuksiin kuuluu luotettavan tiedon saanti. Uutismedialiiton syyskuun alussa julkaiseman tutkimuksen mukaan sanomalehtien asema luotettavimpana mediana on vahvistunut entisestään, ja erityisesti kuluneen vuoden aikana.

Peräti kolme neljästä suomalaisesta pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina. Usko suomalaisen sanomalehden uutisten todenperäisyyteen on lisäksi vahva kaikissa ikäluokissa. Seuraavaksi tulevat tv-kanavat ja kolmanneksi radio.

Tutkimuksen tulos lämmittää, mutta saa myös nöyräksi. Luotettavuus säilyy vain, kun journalistit tekevät työnsä hyvin, noudattavat ammattietiikkaansa ja journalistin ohjeita tinkimättömästi.

Median luotettavuus on yksi demokraattisen yhteiskunnan peruskivistä. Näin todetaan myös IRO Researchin toteuttamassa Tuhat suomalaista -tutkimuksessa.

Peräti 79 prosenttia eli neljä viidestä suomalaisesta pitää sanomalehtien toimintaa yhteiskunnallisten asioiden ja demokratian sekä paikallisten asioiden edistäjänä merkityksellisenä.

Sanomalehtien sisältöä pitää itselleen tärkeänä 76 prosenttia suomalaisista. Taso on noussut vuodessa peräti viisi prosenttiyksikköä. Ilahduttavaa on, että entistä useampi 18–24-vuotias ajattelee samalla tavalla.

Mutta, mikä on suomalaisen median – sanomalehtien – tulevaisuus?

Medialiitto muistuttaa hallitusohjelma 2023 tavoitteissaan, että kotimaisen vapaan median puolustaminen ja tiedotusvälineiden toimintaedellytysten varmistaminen on tässä ajassa entistäkin tärkeämpää.

Elinvoimainen media turvaa ja edistää demokratiaa, sananvapautta, sivistystä, kulttuuria ja osaamista – henkistä huoltovarmuutta. Näinä aikoina arvoja, joita soisi kaikkien puolustavan.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja