Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Paikallispuolustusharjoitus on enemmän kuin tervetullut

Savonlinnassa ja sen lähiympäristössä on parhaillaan menossa paikallispuolustusharjoitus, joka näkyy ja kuuluu likimain kaikille seudun asukkaille.

Karjalan prikaatin toteuttamassa harjoituksessa on mukana niin varusmiehiä, reserviläisiä, armeijan henkilökuntaa kuin viranomaisia. Yhteensä noin 1 200 henkilöä.

Paikallispuolustusharjoituksen tavoite on harjoitella ja parantaa eri viranomaisten yhteistoimintaa erityisesti häiriö- ja poikkeustilanteissa.

Harjoitusta johtava prikaatin apulaiskomentaja eversti Petri Olli sanoo Itä-Savon haastattelussa, että harjoitus kuuluu prikaatin normiohjelmaan ja siitä on päätetty jo kaksi vuotta sitten.

Paikallispuolustusharjoitusta ei olisi voitu juuri sopivampaan aikaan toteuttaa.

Vaikka armeijan autojen kolonnat, helikoptereiden ja Hornetien melu säväyttävätkin, luovat ne myös turvallisuuden tunnetta, jota rajaseudun ihmisistä moni juuri nyt kaipaa. Venäjän helmikuussa aloittama järjetön sota Ukrainassa nosti esiin niin paljon sodanaikaisia muistoja ja jopa pelkoa.

Puolustusorganisaatioiden ja viranomaisten yhteisharjoittelu todistaa paikalliselle väestölle, kuin ehkä laajemminkin, että täällä ollaan hereillä ja on varauduttu poikkeustilanteisiin. Tärkeä viesti on myös armeijan ja viranomaisten toimivassa yhteistyössä.

Suomalaisten maanpuolustuskiinnostus on kasvanut merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Se näkyy erityisesti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toiminnassa. Paikallisyhdistykset ovat saaneet uusia, aktiivisia jäseniä ja erilaiset poikkeusoloharjoitukset täyttyvät kurssi toisensa jälkeen.

Eversti Petri Olli sanoo haastattelussaan, että tällä hetkellä suoranaista sotilaallista uhkaa Suomea kohtaan ei ole näkyvissä. Teknologia antaa kuitenkin mahdollisuuden horjuttaa merkittävällä tavalla kansakunnan turvallisuusympäristöä.

Varautuminen antaa paremmat valmiudet kohdata ja selvitä häiriö- ja poikkeustilanteista. Armeijalle varautuminen on sen ydintehtävää, mutta myös siviilien olisi hyvä tietää, kuinka poikkeustilanteissa tulee toimia. Näinä aikoina niitä taitoja voisi pitää jopa kaikkien kansalaistaitoihin kuuluvana osaamisena.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja