Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi Putin hyökkäsi Ukrainaan?

Radio Libertyn järjestämässä keskustelussa historioitsija Andrei Zubov kertoo Putinin hyökkäyksen tavoitteena olleen säilyttää Ukraina samanlaisena kuin Valko-Venäjä. Joka myös johtaisi siihen, että palautettaisiin Neuvostoliiton kaltainen maailmanjärjestys Venäjän läheisyydessä.

Hän viittaa tässä bolševikkien kostoon. Hän viittaa Putinin puheeseen, jossa tämä julisti sodan. Päämääränä oli Luhanskin ja Donetskin ”tasavaltojen” laillistamisen, itsenäisyyden vai pitäisikö sanoa autonomian. Putinille on vaikeaa hyväksyä sitä, että Ukraina on hylännyt Neuvostoliiton menneisyyden.

Todennäköisesti tuo edellä mainittu on ainakin useimpien suomalaisten tiedossa. On kuin haudan takaa Stalinin sanat toteutuisivat Venäjän hyökättyä Ukrainaan, siitä kertoo Stalinin runo, jossa Stalinin perintö tulee päivänvaloon.

"Kuolemani jälkeen, kiittämättömät jälkeläiset kasaavat roskia haudalleni, mutta monien vuosien kuluttua historian tuulet puhaltavat ne pois." – Josif Stalin

Historiantutkija Jan C. Behrens sanoo: ”Afganistanin sotaa seurasi joukko muita aseellisia konflikteja Neuvostoliiton ja Venäjän reuna-alueilla ja viime vuosina Ukrainassa.

Afganistan-veteraaneilla on ollut näissä tärkeä rooli ja sotilaallisen väkivallan läsnäolo on syöpynyt syvälle postsosialistisen alueen lähihistoriaan.

Ukrainan sota on uudelleen nostanut esiin Afganistanin sodan kokemukset. Ne leimaavat Venäjän nykyisyyttä voimakkaammin kuin aiemmin on ajateltu.”

Stalinin kauden suuri isänmaallinen sota saattoi kangastella monen Afganistaniin joutuneen mielissä.

Neuvostoliiton käymä Afganistanin sota kosketti minua asuessani Virossa. Alaisenani toimi Afganistanin sodan veteraani, jonka kertomuksista sain realistisen kuvan, mitä siellä tapahtui.

Kun amerikkalainen toimittaja haastatteli vuonna 2001 Vladimir Putinia, tämä totesi: ”Kun tarkastelemme lähemmin, asiallisesti ja ammattimaisesti Afganistanin sodan aikaisia tapahtumia, huomaamme, ettei kyseessä ollut sotilaallinen tappio. Neuvostoliitto saavutti kaikki sotilaallisesti päämääränsä. Mutta poliittisesti tehtiin anteeksiantamattomia virheitä.”

Putinin kommentit jatkuivat 2014 Afganistanin sodan loppumisen vuosipäivänä. Hänen mielestään sota merkitsi koko venäläiselle kansalle vaikeuksien voittamista ja samalla sota on hänen mukaansa tärkeä kansallinen tapahtuma, isänmaallinen teko.

Todellisuudessa sodalla on täysin vastakkainen vaikutus Afganistanista palanneisiin sotureihin, väittää Putinin Venäjän historiapolitiikasta väitellyt Michael Galbas.

Galbasin mukaan palanneilla on hyvin vaikeaa sopeutua normaaliin elämään vailla sotaa. Samalla heidän toimintaansa ei hyväksytty venäläisen kansan keskuudessa, kun tiedotusvälineet alkoivat julkaista arvostelevia kirjoituksia sodan tapahtumista, venäläisten mielipiteet kääntyivät sodan tapahtumia vastaan. Kunnianpalautus, joka on tapahtunut aiemminkin Venäjällä, tapahtui myös Afganistanin veteraaneille 2000-luvun alussa Putinin ensimmäisellä kaudella.

Stalinin kauden suuri isänmaallinen sota saattoi kangastella monen Afganistaniin joutuneen mielissä ja illuusio sosialismin voittokulusta oli mahdollisesti motivoiva tekijä ainakin joillekin lähtijöille. Mutta todellisuus oli aivan jotain muuta.

Kehnot johtajat, korruptio ja raaka väkivalta johtivat useat sotilaat huumeloukkuun, joka puolestaan lievensi raakaa tappamista, ryöstämistä ja raiskaamista. Ne julmuudet, mitä Afganistanissa tapahtui, näyttävät toteutuvan nykyisessä Ukrainassa.

Ryhmä Wagner, josta uutisissa kerrotaan tavan takaa, on venäläinen yksityinen palkka-armeija. Se ajaa Venäjän oligarkkien ja hallituksen asioita niissä maissa, joissa on oligarkkien omistamaa liiketoimintaa.

Wagnerin runko on Afganistanissa, Syyriassa, Libyassa, Keski-Afrikan tasavallassa, Malissa ja Ukrainassa taistelleita ja joiden moraali sallii edellä mainitut, tappamisen, ryöstämisen ja raiskaukset.

Mutta tietenkään Wagner ei ole ainoa taisteluyksikkö, joka pyrkii valtaamaan Ukrainaa. Tämäkin osoittaa sen, kuinka tärkeää olisi käydä sodan aiheuttamat traumat, ettei väkivallan perintö pääse jatkumaan.

Meidän kristittyjen tehtävä on julistaa evankeliumia ja toimia rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Jesaja 52:7: Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askeleet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman, hän tuo pelastuksen sanoman ja sanoo Siionille: – Sinun Jumalasi on nyt kuningas!

Matti Turunen

Savonlinna