Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Seulontaan osallistuminen on terveysteko

Suolistosyövän seulonta on tullut lakisääteiseksi tänä vuonna. Sosterin alueen ensimmäiset seulontakutsut ovat lähteneet kohderyhmälle. Seulonnan aloittaminen on yhteiskunnan panostus kansalaisten hyvinvointiin. Nyt jokainen kutsun saava voi vaikuttaa omaan terveyteen. Seulontaan osallistuminen on tärkeä terveysteko!

Seulonnan tavoitteena on löytää oireettomilta henkilöiltä suolistosyöpä niin varhain, että se saadaan parannettua. Varhain löydetyn syövän hoito on helpompaa ja edullisempaa. Seulonta myös vähentää kuolleisuutta syöpään.

Tänä vuonna suolistoseulontakutsun saavat vuonna 1962, 1960, 1958, 1956 ja 1954 syntyneet. Vähitellen seulonta laajenee niin, että seulonta ulottuu kaikkiin 56–74-vuotiaisiin. Meille Saimaan Syöpäyhdistykseen tulee kysymyksiä siitä, miksi vain tietty ikäryhmä on seulonnan kohteena. Eikö nuorten tai iäkkäiden terveydellä ole väliä? Suolistosyöpä on yleisintä seulonnan kohteena olevassa ikäryhmässä. Seulonnan vaikuttavuutta väestötasolla on myös vuosia tutkittu ja päädytty tähän ikäryhmään. Ikäryhmää ei yksittäinen kunta tai hyvinvointialue päätä.

Mikä parasta, seulontaan on helppo osallistua.

Mikä parasta, seulontaan on helppo osallistua. Kotiin tulee postissa ”kakkatikku” eli ulostenäytetikku ja testi tehdään kotona. Näyte lähetetään seulontalaboratorioon. Tieto tuloksesta tulee kotiin noin kuukauden kuluessa. Mikäli näytteestä löytyy verta, suoli tähystetään. Yli 90 prosentilla tulos on normaali eli näytteessä ei todeta verta. Vaikka verta löytyisi, valtaosassa tapauksia syyksi ei paljastu syöpä, vaan joku muu suoliston ongelma.

Arvostetaan siis terveyspalveluitamme ja hyödynnetään tämä maksuton ja hyvin järjestetty palvelu! Lopuksi vielä muistutus: jos suolistosi toimii tavallisuudesta poikkeavasti, ulosteessa näkyy verta, on epämääräisiä vatsakipuja, ripulia tai ummetusta, joka ei parissa viikossa helpota, on syytä hakeutua lääkäriin iästä riippumatta. Seulontakutsua ei tällöin pidä jäädä odottelemaan!

Niina Turunen

Toiminnanjohtaja

Saimaan Syöpäyhdistys ry