Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Savonlinna – yhteisö yksilöille

Taidelukion opiskelijoihin kohdistunut kiusaaminen sekä Pride-kulkue ja -liputus on herättänyt runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Osaa kaupungin päättäjistä, kaupunkilaisia ja virkamiehiä asia tuntuu vähintään ahdistavan, jopa pelottavan.

Kun taikkarin opiskelijat toivat julkisuuteen heihin kohdistuvan kiusaamisen ja ahdistelun, alkoi kaupungin puskaradiossa aktiivinen kirjoittelu. Varsinkin se, että kiusatut kuuluivat seksuaalivähemmistöön, tuntui provosoivan some-kirjoittajia kääntämään tilanteen päälaelleen. Ikään kuin ongelma olisi kiusatussa, ei kiusaajassa.

Mikä sitten oli kaupungin reaktio? Palaveria pystyyn ja ilmoitus, että kukaan muu ei kommentoi, kuin sivistystoimenjohtaja. Tosin hän ei ole paljoa kommentoinut. Päinvastoin keskustelu kuoletettiin. Samoin kuoletettiin haaveet julkisesta tuenosoituksesta Pride-liputuksella.

Itse lippuun ja liputukseen kytketään käsittämättömiä asioita. Se liitetään mm. seksiin, yhden ryhmittymän jalustalle nostamiseen ja ideologiaan. Veikkaan, että harva vastustajista on tutustunut siihen, mistä lippu kertoo. Ja veikkaan, että kukaan heistä ei osallistunut kulkueeseen.

Tämä kertoo karulla tavallaan siitä, miksi kulkuetta, liputusta ja yhteiskunnan tukea tarvitaan.

Jos olisivat osallistuneet, he olisivat huomanneet paikalla olleen lapsia, nuoria, keski-ikäisiä ja vanhoja ihmisiä. Äitejä, isiä ja isovanhempia. Kulkueessa toivottiin, että Savonlinnassa olisi kaikilla turvallista olla ja että rakkaus kuuluisi kaikille. Sen sijaan kulkueella ei ollut mitään tekemistä ideologian, seksin tai jalustalle nostamisen kanssa.

Kyseessä oli koko perheen tapahtuma, jolle olisi toivottu tukea myös kaupungilta. Paikalla oli iloisia ihmisiä sekä nuoria, joilla oli turvallinen olo, koska aikuisia oli tullut paikalle turvaamaan heitä. Paikalle oli valitettavasti uskaltautunut myös ihmisiä, jotka huutelivat, sylkivät, haukkuivat ja jopa räjäyttivät pommin. Tämä kertoo karulla tavallaan siitä, miksi kulkuetta, liputusta ja yhteiskunnan tukea tarvitaan.

Tässä maassa ei olisi tasa-arvoa, naisten oikeuksia tai äänioikeutta kaikilla täysi-ikäisillä, jos niiden asioiden vuoksi ei olisi taisteltu, heilutettu lippua, vedetty lippua salkoon ja marssittu.

Niin kauan, kun tämän tai jonkun muun kaupungin kaduilla ei voi turvallisesti kävellä omana itsenään, käsi rakkaan kädessä huolimatta siitä, mitä sukupuolta olet, minkä värinen olet, minkä näköinen olet, niin kauan pitää sen puolesta pitää ääntä. Nostaa lippu ylös ja vaatia häirinnän sekä vihapuheen loppua.

Kaupungissa on nyt oikeasti keskityttävä siihen, että kiusaaminen saadaan loppumaan ja että jokaisella olisi turvallinen olo. Sillä, jos tänne halutaan saada opiskelijoita, perheitä, työntekijöitä tai uusia yrittäjiä, täällä pitää olla hyvä olla. Tavoitteena pitää olla se, että ei vaan taikkari vaan koko kaupunki on yhteisö yksilöille.

Haluan osoittaa kaikkien taidelukion opiskelijoiden vanhempien puolesta julkisen kiitoksen Reima Härköselle suoraselkäisestä ja vankasta tuesta lukion opiskelijoille. Tällaista suoraselkäisyyttä kaivataan myös muilta.

Sanna Hämäläinen

Savonlinna