Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Keliakiakorvaus takaisin

Keliakiaviikkoa vietetään tänä vuonna 5.–11.9. Tavoitteena on lisätä yleistä keliakiatietämystä ja vaikuttaa sitä kautta siihen, että keliakian alidiagnostiikka vähenee ja mahdollisimman moni 70 000 diagnosoimattomasta keliaakikosta saisi diagnoosin sairaudelleen. Suomalaisista keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia eli yli 100 000 henkilöä. Suurin osa on naisia. On arvioitu, että vain kolmasosa on diagnosoitu.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljatuotteita sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Tutkimuksen mukaan maailmanlaajuisesti gluteenittoman ruoan ongelmia ovat sen saatavuus, korkea hinta ja ruokavalion rajoittava luonne.

Haluan keliaakikkona edistää gluteenittomiin tuotteiden ja tuotehintojen kohtuullistamista. Keliaakikko joutuu arjessaan jatkuvasti varmistamaan ja lukemaan tuoteselosteita. Vetoankin, että gluteenittomuus on selvästi merkitty eri tuotteisiin.

Gluteenitonta tuotteet, raaka-aineet ovat kalliita. Haluan vaikuttaa siihen, että Kelan keliakiakorvaus palautetaan takaisin keliaakikoille. Lääkeostoissakin on kelakorvaus. Keliaakikolle ainoa hoitomuoto on pysyvästi ja tarkasti gluteeniton ruokavalio. Tämän vuoksi korvaus on perusteltu ja tasapuolinen. Korvaus olisi 31 euroa kuukaudessa, ja se auttaisi keliaakikkoja erikoisruokavaliohankinnoissa.

Jaana Strandman

Keliaakikko, erityisopettaja

Kansanedustajaehdokas (ps.)