Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoro | Taidelukio selvitti opiskelijoihinsa koulun ulkopuolelta kohdistuneet kiusaamistapaukset

Otsikossa mainitut kiusaamistapaukset on nyt perattu ja opiskelijoidemme turvallisuuskokemukset kartoitettu vähän laajemmassakin viitekehyksessä. Haluan nyt jakaa nämä asiat Savonlinna-yhteisöön tiedoksi ja ehkäpä joillekin myös opiksi ja ojennukseksi.

Kyselyyn vastasi 145 opiskelijaamme, vastausprosentti oli 46. Vastaajista 97,9 prosenttia koki Savonlinnan Taidelukiossa seinien sisällä tapahtuvan opiskelun ja olemisen turvalliseksi. Vastaajista vain 51,7 prosenttia koki koulumme välittömässä läheisyydessä tapahtuvan liikkumisen ja oleskelun turvalliseksi.

Suurin osa opiskelijoistamme on ulkopaikkakuntalaisia ja siksi he asuvat omissa huoneistoissaan, useimmiten aika lähellä koulua. Näistä opiskelijoista olonsa turvalliseksi asunnossaan koki 71,8 prosenttia (vastaajia tässä kysymyksessä 71).

Kysyimme myös koettuja kiusaamiskokemuksia täällä Savonlinnassa ollessaan. Tulos ei yllätä, peräti 72,4 prosenttia opiskelijoistamme on ollut kiusaamisen kohteena tai aistinut tällaista. Kyselyssä oli myös tekstikysymys koetun kiusaamisen ilmenemismuodoista. Vastauksissa korostuivat mm. huutaminen, nimittely, kivittäminen, virtsan ja käsidesin ruiskuttaminen, autolla jahtaaminen, itsemurhaan yllyttäminen, tappouhkaukset.

Poliisin keväällä antaman informaation mukaan nämä tapaukset täyttävät viharikoksen tunnusmerkit.

Mielestäni meidän Savonlinna-yhteisöön kuuluvien tulee nyt kollektiivisesti hävetä sitä, kuinka osa nuoristamme kohtelee näitä lahjakkaita, tavoitteellisesti tietojaan ja taitojaan kartuttavia, tunneälykkäitä, ihania nuoria.

Turvaamistoimenpiteenä Taidelukio vetäytyy tietyistä yhteisöllisyyttä Savonlinnassa edistävistä hankkeista. En salli itselleni sitä, että opiskelijamme ovat koulun omassa toiminnassa tällaisen kohtelun mahdollisina kohteina jatkossa.

Olen välittänyt tulokset kyselystämme tahoille, joita tämä asia virkansa puolesta luulisi kiinnostavan.

Myötätuntoa löytyi jopa kiusaajille, joiden todettiin useassa puheenvuorossa olevan itsekin jo rikkirevittyjä.

Olen viestittänyt tämän tiedon myös kaikille Savonlinnan koulutoimen rehtoreille. Ankkuripoliisi sai minulta pyynnön tuoda kyselyvastauksissa useimmin nimetyt tekijät huoneeseeni juttusille.

Nämä voidaan identifioida tähän kutsumanimen ja sukunimen alkukirjaimilla; OL, VH, JH ja JP.

Tämä on siis eka erä. Joku huoltaja saattaa tästä bongata omansa, jos näin käy, sinäkin voit huoltajana olla aloitteellinen.

Pidimme tähän laajaan asiakokonaisuuteen liittyneen purkupalaverin tiistaina 23.8. koko koulun väen kesken. Siellä virisi hyvä ja ratkaisukeskeinen keskustelu aiheesta. Myötätuntoa löytyi jopa kiusaajille, joiden todettiin useassa puheenvuorossa olevan itsekin jo rikkirevittyjä.

Annoin kiitokset niille rohkeille opiskelijoille, jotka ovat omalla nimellään kertoneet tapauksistaan julkisuudessa. Tämän mediamylläkän jälkeen olen kuullut vain yhdestä häirintätapauksesta. Tilanne on juuri nyt siis rauhallinen ja kouluna voimme jälleen keskittyä tehtäviemme hoitamiseen.

Lisäksi opiskelijoitamme kutsuttiin erään yläkoulun huoltajailtaan. Kuulutin koululla asiasta hetimiten ja jaossa olleet neljä paikkaa saatiin täyteen, he tuovat terveiset tähän tapahtumaan 7.9.

Palataan kyselyyn. Siellä oli myös kohta, jolla kartoitettiin kiusaamisen kohteeksi omassa yläkoulussaan joutuneiden määrää. Tulos ei mairittele.

Pelkästään 30 savonlinnalaista opiskelijaamme ilmoitti joutuneensa kiusaamisen kohteeksi savonlinnalaisessa yläkoulussa. Jo tämän löydöksen perusteella voidaan vaatia, että kiusaamisen ennaltaehkäisyn ja sen poiskitkemisen tulee onnistua jatkossa Savonlinnassa paljon paremmin.

Paalutan tähän loppuun muutamia faktoja Savonlinnan Taidelukiosta.

Opiskelijamäärä kasvava, nyt noin 315. Kaksi erityistehtävää, järjestämisluvat saatu lokakuussa 2017. Lupia edeltäneissä auditoinneissa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (KARVI) toteisivat että, Savonlinnan Taidelukiolla on kuvataiteen ja musiikin erityistehtävien toteutukselle erinomaiset edellytykset.

Tämä oli auditointien korkein kategoria. Korotetun valtionosuuden piirissä olevaa opiskelijamäärää kasvatettiin 220 opiskelijasta 280 opiskelijaan, olemme nyt yksi maan suurimmista erityistehtävälukioista. Kevään 2022 yhteishaun ensisijaisten hakijoiden määrä suhteessa aloituspaikkoihin 131 prosenttia.

Lisäksi lukiomme on valittu opetusministerin päätöksellä valtakunnalliseksi kehittäjälukioksi ajalle 2019–2025. Tällaisia lukioita maassa on 11, nimeämishetkellä lukioita oli maassamme yhteensä 377. Tehtävämme on kehittää kuvataidetta lukiokoulutuksessa ja tästä meille maksetaan muhkea ylimääräinen valtionosuus, noin 1,3 miljoonaa euroa.

Laskennallinen valtionosuutemme (keskimääräiselle opiskelijamäärälle) vuoden 2022 osalta on noin 2,6 miljoonaa euroa eli enemmän kuin koulun käyttötalouskustannukset. Ulkopaikkakuntalaisia opiskelijoita opintojensa aloitusvaiheessa on noin 170. Pelkästään heidän osoittama kulutuskysyntä (mm. elantomenot, asuminen, matkustus) kaupunkiimme on vuosittain noin 2,6 miljoona euroa.

Mietittäväksi. Onko Savonlinna-yhteisö valmis hupuloittamaan tällaisen koulutushelmen? Jos ei, niin hopihopi hommiin ne, joiden toimivaltaan ja huoltajavastuisiin häiriökäyttäytymisen ja kiusaamisen kitkeminen ja ennaltaehkäisy kuuluu.

Reima Härkönen

Rehtori

Savonlinnan Taidelukio