Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Syöpäseulonnoilla on suuri merkitys

Suomessa aloitetaan tänä vuonna järjestelmällinen suolistosyöpien seulonta. Tämä näkyy myös Sosterin alueella, jossa syksyn aikana osa kansalaista saa postissa kotiinsa seulontatestin. Testi kannattaa tehdä ja lähettää tutkittavaksi. Toimenpiteellä voi parhaimmillaan pelastaa oman henkensä.

Suolistosyövät ovat kolmas syöpämuoto, jota Suomessa etsitään joukkoseulonnoilla. Jo aiemmin on seulottu järjestelmällisesti kohdunkaulan syöpää ja rintasyöpää.

Seulontojen merkitys on suuri. Kansainvälisten tutkimusten mukaan syöpäkuolleisuutta voidaan niiden avulla pienentää jopa 40 prosenttia.

Kaikkia syöpiä ei kuitenkaan vielä etsitä joukkotarkastusten avulla. Tähän on omat perustellut syynsä.

Ensinnäkin, kaikissa seulonnoissa saadaan myös niin sanottuja vääriä positiivisia tuloksia eli virheellisiä viitteitä syövästä. Jos etsitään epävarmalla testimenetelmällä harvinaista sairautta, jää tuloksen luotettavuus väistämättä heikoksi.

Seulontatutkimusten toinen ongelma on, että ne ovat monesti potilaille epämiellyttäviä toimenpiteitä. Mikäli seulontamenetelmän luotettavuus on heikko, ei ole järkevää altistaa terveitä kansalaisia epämukaviin tutkimuksiin.

Kolmanneksi, seulontoihin kuluu paljon terveydenhuollon resursseja, jotka voitaisiin suunnata johonkin muuhun.

Varsinkin väärien positiivisten tulosten minimointi on olennaista. Väärä tulos syövästä aiheuttaa potilaalle tarpeetonta ahdistusta. Potilas joutuu myös tällaisen virheellisen tuloksen vuoksi suotta jatkotutkimuksiin, jotka voivat olla ikäviä ja huonossa tapauksessa terveyden kannalta haitallisia kokemuksia. Lisäksi jatkotutkimuksista koituu yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia.

Jotta seulontaa kannattaa tehdä, on testien luotettavuuden oltava korkealla tasolla. Tämä vaatimus toteutuu niissä seulonnoissa, joita Suomessa on otettu järjestelmälliseen käyttöön.

Koronaviruksen vastainen taistelu on osoittanut, että tarvittaessa tieteellinen tutkimus pystyy varsin nopeastikin keksimään ratkaisuja isoihin ongelmiin. Tutkimusmenetelmien kehittyessä voidaan ehkä tulevaisuudessa syöpiä ja muita sairauksia testata pelkästä verinäytteestä. Seulontojen helppous ja luotettavuus voivat siis olla aivan toista luokkaa kuin nyt.

Tällöin on odotettavissa, että viranomaiset myös laajentavat seulontoja.