Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkaako lapsiin ja nuoriin satsaamattomuus näkyä Savonlinnan katukuvassa?

Jo vuosia sitten sivistyspuolelle tehtiin suuria leikkauksia. Toiveissa oli, että kun yleinen taloustilanne helpottaa edes hiukan, saataisiin tarvittavat määrärahat takaisin sivistyspuolelle.

Leikkausten yhteydessä karsittiin merkittävästi budjettia, mm. opettajilta koulutusmäärärahat, kaikki oppilaiden retkiin ja opintomatkoihin suunnatut rahat, tarvikehankinnat vedettiin minimiin ja määräaikaisten opettajien kesälomanaikaiset palkat päätettiin jättää maksamatta. Kaupungin taloudellinen tilanne on ainakin näennäisesti parantunut, mutta sivistystoimelta pois otettuja rahoja ei ole palautettu.

Vaikka opettajilla olisi tarvetta ja halua täydennyskoulutuksiin, ei heillä ole siihen mahdollisuutta – koulutuksen ajaksi ei saa palkata sijaista edes siinä tapauksessa, että opettaja itse maksaisi varsinaisen koulutuksen.

Se, että määräaikaisille opettajille ei makseta kesäajan palkkaa, johtaa siihen, että itseään ja korkeaa koulutusta ja ammattitaitoa arvostavan opettajan hakeutuminen töihin Savonlinnaan heikkenee merkittävästi – he menevät sinne, missä opetustointa arvostetaan.

Koulujen työympäristön arvostamattomuudesta kielii myös se, että joissakin kouluissa joudutaan työskentelemään jo työsuojelunkin näkökulmasta puutteellisissa työolosuhteissa (epäergonomiset työpisteet, ilmastoinnin puute, kuumuus/kylmyys) eikä koulurakennuksia ja -pihoja joko pystytä tai haluta pitää kunnossa.

Ei hyödytä, että asioita vain kirjataan poliisissa, Ankkuritiimissä tai sosiaalitoimessa ylös.

Kun oppilaat huomaavat, että ei ole niin väliä, missä kunnossa koulun tilat ja pihat ovat, on kynnys ilkivallan tekoon huomattavasti pienempi. Ilkivalta onkin valitettavasti lisääntynyt alueellamme huomattavasti eikä ilkivallan pysäyttämiseen tunnu olevan keinoja. Kouluja pyydetään tekemään ilkivallasta rikosilmoitus, mutta jos poliisille ei ole kertoa varmuudella ilkivallan tekijää, ei tutkintaa edes aloiteta. Miksi aiemmin ilkivalta saatiin kuriin?

Miten on mahdollista, että näille asioille ei voisi tehdä mitään? Ei hyödytä, että asioita vain kirjataan poliisissa, Ankkuritiimissä tai sosiaalitoimessa ylös. Parempaan tähtääviä toimenpiteitä on voitava kehittää yhteistyössä, johon kaikki osallistuvat.

Savonlinnassa on vain yksi varsinainen koulupsykologi, jonka voimavarat eivät voi millään riittää kaikkiin tarpeisiin. Toisen koulupsykologin paikka on ollut auki jo useita kertoja, mutta paikkaan ei ole hakijoita. Kannattaisikohan miettiä, miksi ei?

Erityisesti tukea tarvitsevat oppilaat tarvitsisivat pysyviä asiantuntijasuhteita, mutta valitettavasti tämä ei ole toteutunut. Koulunkäynninohjaajien kohdallakaan pysyvyys ei aina toteudu, koska monet paikoista ovat määräaikaisia.

Mihin unohtuu opetussuunnitelmassakin mainittu lapsen etu? Paperille tehdään kyllä hienoja suunnitelmia vaikkapa harrastus- tai urheilutapahtumien järjestämisestä, yhteistyöstä paikallisten seurojen ja yhdistysten kanssa, mutta todellisuudessa näihin tapahtumiin ei ole rahaa osallistua.

On ikävää, mikäli koululaitosta pidetään Savonlinnassa menoeränä, johon ei kannata satsata. Tosiasia on, että syntyvyys ja sitä kautta oppilasmäärät ovat laskevia. Voisiko Savonlinna kääntää ajatteluaan?

Voisiko ajatella niin, että nyt, kun ryhmäkoot luonnostaan pienenevät, olisi meillä Savonlinnassa mahdollisuus antaa lapsille heille kuuluvaa riittävää tukea, niin koulussa, kuin vapaa-ajallakin?

Mikäli me emme saa katkaistua nyt edelleen jatkuvaa niukkuuden kierrettä, ei Savonlinna voi olla houkutteleva lapsiperheille. Opiskeluun ei myöskään haluta valita paikkakuntaa, jossa täytyy pelätä omaisuutensa tai jopa henkensä puolesta.

Pekka Kilpeläinen

Kaupunginvaltuutettu (sd.)

Savonlinna