Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Ihmisoikeudet eivät ole mielipideasioita

Savonlinnan kaupungin kielteinen suhtautuminen Pride-liputukseen on suorastaan hämmentävä.

Kaupunki vetoaa vuonna 2019 edellisen kaupunginvaltuuston tekemään päätökseen olla liputtamatta Pride-päivänä.

Päätöksen perustelu on eri tahojen yhdenvertainen kohtelu, koska kaupunki ei liputa muidenkaan vähemmistöjen kuten saamelaisten tai romanien lipuilla heidän merkkipäivinään.

Kaupunki ei aio muuttaa päätöstään Pride-liputtamisesta, vaikka nykyisen valtuuston 24 valtuutettua eli selvä enemmistö on sitä allekirjoittamassaan valtuustoaloitteessa esittänyt.

Savonlinnan virallinen suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin vaikuttaa ikään kuin asia olisi mielipidekysymys.

Sitä se ei kuitenkaan ole. Kysymys on vain ja ainoastaan ihmisoikeuksista, jotka kuuluvat meille kaikille – sateenkaari-ihmisille yhtä lailla kuin kaikille muillekin. Tuen ja hyväksynnän ilmaisu liputtamalla on siksi heille merkityksellistä ja tärkeää.

Saamelaisten ja romanien päivänä vähemmistöryhmien omilla lipuilla liputtaminen kertoisi puolestaan kaupungin arvostuksesta heidän identiteettiään ja kulttuuriaan kohtaan.

Niin virkamiehillä mutta etenkin luottamushenkilöillä on vastuu siitä, millainen mielikuva Savonlinnasta halutaan luoda. Onko kaupunki aikaansa seuraava, kehittyvä, erilaisuutta kunnioittava ja ihmisläheinen, vaikuttavat vetovoimaisuuteemme ja tulevaisuuteemme.

Viime päivien valtakunnallinen, negatiivinen julkisuus Taidelukion oppilaiden kokemasta häirinnästä ja uhkailusta on iso kolhu kaupungin maineelle ja ilmiönä erittäin vakava. Siksi kaupungilla olisi juuri nyt oikea hetki osoittaa omalla näkyvällä toiminnallaan, mikä on oikein ja tuomita sateenkaari- ja muihin erilaisiin nuoriin kohdistuvat häirinnät ja väkivallalla uhkailut. Toimimattomuus voidaan muutoin tulkita väärin – hiljaiseksi hyväksynnäksi.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja