Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Päätöksentekijöillä on paljon opittavaa urheilijoilta

Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailut Munchenissä ovat jälleen osoittaneet sen, mitä kilpaurheilu on. Suuria tunteita, onnistumisia ja pettymisiä, ilon ja epätoivon kyyneleitä, mutta myös inhimillisyyttä ja kanssakilpailijan kunnioittamista.

Sitä todisti tiistaina andorralainen 3 000 metrin estejuoksija Nahuel Carabana, joka jäi spontaanisti radalle auttamaan kilpakumppaniaan, tanskalaista Axel Vang Christensenia. Tanskalainen loukkaantui esteen ylityksen jälkeen ja jäi tuskissaan makaamaan muiden kilpailijoiden jalkoihin.

Carabanan toiminta oli uskomatonta, koska varmuudella se tiesi hänelle itselleen loppukilpailupaikan menettämistä. Ylen haastattelussa 22-vuotias nuorukainen kertoi, että auttaminen tuli intuitiosta. Sydämestäni halusin auttaa, Carabana vain totesi.

Stadionin yleisöltä Carabanan toiminta ei jäänyt huomaamatta. Nuorukaisen juostessa viimein maaliin, yleisö kiitti ja kannusti häntä seisaaltaan.

Samankaltaisia, unohtumattomia hetkiä kilpakentiltä on lukuisia. Penkkiurheilijalle nuo hetket jäävät mieleen ja saattavatpa jopa kostuttaa silmäkulman.

Urheilijat eivät ole sen ihmeempiä yli-ihmisiä kuin tavan einot ja pirkotkaan, mutta jotakin opittavaa heistä kuitenkin on.

Tavoitteiden asettaminen, sitoutuminen tekemiseen, pitkäjänteisyys, yhteistyö valmennuksen ja muiden taustahenkilöiden kanssa, pettymyksen sietäminen ja onnistumisesta iloitseminen.

Savonlinna ja koko Itä-Suomi ovat Venäjän Ukrainassa aloittaman järjettömän hyökkäyssodan vuoksi tilanteessa, missä on luotava uutta. Rakennettava yhteiskuntaa eri nuoteilla kuin on tehty ja oli suunniteltu.

Savonlinnan elinvoimaisuuden kehittäminen vaatii uusien, yhteisten tavoitteiden asettamista, laajaa yhteistyötä, kuuntelua ja ymmärtämistä, sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä, nöyryyttä ja pettymyksestä ylös nousemista. Mutta ennen kaikkea urheilukentillä nähtyä kilpakumppanin kunnioittamista.

On hyvä muistaa, että yhdessä aikaan saadun onnistumisen tuoma ilo on moninkertainen, kun sen voi vilpittömästi yhdessä jakaa.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja