Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhäpäiväksi Rakkaustauti

Sunnuntain kirkollisena aiheena on ”Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa”. Se tarkoittaa, että kristityn velvollisuutena on käyttää hänelle annettuja mahdollisuuksia älykkäästi ja viisaasti, totuudesta tinkimättä ja rakkaudessa.

Vanhan testamentin tekstissä sanotaan: ”Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta – kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun.”

Olennaisinta on siis rakkaus. Laupeus ja uskollisuus ovat sen alalajeja. Laupeus tarkoittaa, että rakastava ihminen ei ole hanakka arvostelemaan ja syyttämään toisia, vaikka siihen olisi aihettakin. Tästä sanotaan Raamatussa: ”Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa” (Sanalaskut 19:22, v. 1933 käännös). Uskollisuus taas on sitä, että rakkaus ei jätä kesken sitä mihin on lupautunut tai sitoutunut.

Nämä ovat melko itsestään selviä asioita, joita on kuitenkin hankala sisäistää.

Itseäni rakkauden keskeisyys on viime aikoina puhutellut sen kautta, että olen ollut kiinnostunut Taivaasta. Sen myötä olen ajautunut lukemaan kuolemanrajakokemuksia käsitteleviä kirjoja. Kyseisissä kokemuksissa on kyse siitä, että henkilö on jonkin aikaa ollut kliinisesti kuollut. Kun hänet on elvytetty, hän on kertonut olleensa kuolemansa aikana tietoinen ja kokeneensa merkillisiä ja merkityksellisiä asioita.

Tällaisia tapauksia on tieteellisesti tutkittu 1980-luvulta alkaen. Tutkimuksesta kerrotaan esimerkiksi dos. Leo Näreahon kirjassa Kuolemanrajakokemukset (Kirjapaja 2015). Vaikuttaa siltä, että kyse ei ole mistään huu-haasta, vaan vakavasti otettavasta tutkimuksesta.

Eräs teema toistuu lähes kaikissa rajakokemuksissa: Sellaisen läpikäynyt ihminen kertoo oppineensa tuonpuoleisuudessa, että kaikkein tärkeintä on rakkaus. Ei minään jalona ideana, vaan sellaisena, että kohtelemme kohtaamiamme ihmisiä rakkaudella ja myötätunnolla.

Näreahon kirjassa mainitaan, että Suomen Lääkärilehdessä on yksi artikkeli, jossa kuoleman rajalla käynyt lääkäri kuvaa kokemustaan. Sen seurauksena hän kertomansa mukaan ”sairastui rakkaustautiin”.

Kirjoittaja on Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra