Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Puruveden puhtaus on yhteinen tehtävämme

Pro Puruvesi ry:n keskiviikkona Kerimäellä järjestämä Puruvesi-seminaari oli hyvä läpileikkaus siitä, mitä kirkasvetisyydestään tunnetun Puruveden tilan hyväksi on tehty. Seminaari oli samalla seitsemänvuotisen Freshabit Life IP -hankkeen päätösseminaari.

Tehdyn työn määrä on kunnioitettava.

10 000 tuntia vapaaehtoistyötä, toistasataa erilaista vesiensuojelurakennetta pohjapadoista kosteikkoihin, 117 tonnin saalis hoitokalastuksella ja 80 hehtaaria ruovikoiden niittoa ovat vain osa siitä, mitä on saatu aikaan.

Seminaarin loppuanti paljasti kuitenkin sen, että Puruveden ainutlaatuisuuden säilyminen ja jo tapahtunut rehevöityminen sekä veden laadun heikkeneminen vaativat vielä paljon ja jatkuvaa työtä.

Väistämättä mielessä kävi myös ajatus siitä, mitä jos Pro Puruvesi ry:n puheenjohtaja Reijo Jantunen kumppaneineen eivät olisi alkaneet vuonna 2014 herätellä keskustelua Puruveden tilasta ja tulevaisuudesta. Pro Puruvesi ry:n tekemä työ on ollut esimerkillistä ja osoitus myös siitä, miten asiat eivät tapahdu itsestään. Jonkun on otettava asia sydämelleen ja uurastettava tinkimättä asian puolesta.

Vaikka seminaarissa jaettiin kiitoksia tähän mennessä tehdystä työstä myös ely-keskuksille, Metsähallitukselle, Luonnonvarakeskukselle, talkoolaisille ja maanomistajille, huoli tulevaisuudesta kuului monen puheesta. Työ Puruveden hyväksi on vielä alkutekijöissään ja jo tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset nähdään vasta vuosien kuluttua. Kärsivällisyyttä pitää löytyä, pikavoittoja vesiensuojelutyössä ei jaeta.

Reijo Jantusen sanoin, nyt on tietoa, missä tilassa Puruvesi on ja mitä pitää tehdä, joten itsepetokseen ei saa syyllistyä.

Puruveden tilanne ei missään nimessä ole kuitenkaan lohduton. Järvi on Etelä-Savon maakunnan kirkkain ja puhtain, mutta varmuudella tiedetään, että jos kunnostustoimenpiteitä ei jatketa, asiat karkaavat käsistä.

Mutta miten työ jatkuu? Vuoden lopussa päättyvän Freshabit-hankkeelle on luotava jatko.

Seminaarissa mukana olleet viranomaiset lupailivat jo rahoitusta ja parhaillaan selvitetään mahdollisuutta löytää uusi, kokonaisuutta hallinnoiva koordinaattori. Yksi vaihtoehto on Puruvesi-säätiön perustaminen, mikä voisi toimia itsenäisenä hankehakijana.

Vahva tunne jäi myös siitä, että Puruveden rannoilla asuvat, vakituiset ja mökkiläiset sekä maata ja metsää omistavat ovat tiedostaneet, kuinka paljon ihmisen omat teot vaikuttavat Puruveden tilaan. Samaan aikaan on myös opittu ymmärtämään, miten me voimme omilla toimillamme parantaa veden laatua ja säilyttää jotain ainutlaatuista tulevillekin polville.

Tämä lienee paras perintö, jonka Pro Puruvesi on toiminnallaan meille kaikille jättänyt.

Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja