Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Siellä ovat länsimaisen kulttuurin todelliset juuret

Matti Turunen kertoo (Itä-Savo 5.8.) kuinka Yhdysvaltalainen episkopaalinen piispa John Shelby Spong tuli kuuluisaksi 2000-luvun alkupuolella muun muassa sanomalla: "Kristinuskon on muututtava tai se

kuolee."

Spong oli omaksunut ja tunnusti Darwinin kehitysopin. Tältä pohjalta hän kielsi muun muassa syntiinlankeemuksen historiallisuuden sekä Kristuksen sovitustyön. Jos me kiellämme, samoin kuin Spong kieltää, syntiinlankeemuksen ja Kristuksen sovitustyön, ei Kristuksen rakkaus voi vaikuttaa meidän sisällämme, esittää Turunen.

Hänelle ja muillekin ihmisyyskysymyksistä kiinnostuneille suosittelen luettavaksi aihetta ansiokkaasti käsittelevän teoksen nimeltään ”Hyvän historia: ihmiskunta uudessa valossa”.

Entä mitä vastasin, kun joku kysyi, miksi kaikkivaltias ei poista pahuutta? Miksi Hän vaikenee? Mikä on totta, mikä tarua? Vastasin, että noin on siksi, koska uskonnot perustuvat legendoihin ja myytteihin. Myytti on tarina tai uskomus, joka selittää asioita, joista ei ole ensikäden tietoa tai joiden paikkansapitävyyttä ei voida todistaa.

Myös kristinusko, luomiskertomus ja Raamatun Jumala perustuvat myytteihin. Raamatunkin Jumala on sepitteellinen toimija ja mykkä. Raamatullinen alkukuvaus ei ole lajissaan alkuperäisin vaan se on lainattu tuhansia vuosia itseään vanhemmilta mesopotamialaisilta kulttuureilta, jotka olivat hiekkaan hautautuneina unohtuneina tuhansia vuosia, kunnes jäljille löydettiin 1800-luvun puolivälin vaiheilla.

Siellä ovat länsimaisen kulttuurin todelliset juuret niin lakien kuin tieteidenkin osalta. Sieltä luomismyytit omaksuttiin Raamattuun. Kristillisen opetuksen tuloksena Suomessa ja läntisessä maailmassa uskotaan yleisesti Raamatun Jumalaan, jolla on yksi poika, joka on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Mutta juutalaisten mukaan Jahve on perheetön yksinvaltias.

Harva näyttää tietävän, että kristinusko vääristeli alkuperäisen juutalaisen messiasnäkemyksen, jossa odotettiin vahvaa soturikuningasta, ei ihmeitä tekevää "filosofia" joka olisi taivaallista sukua. Useimpien juutalaisten käsityksen mukaan Messiaan ei pitänyt kärsiä ja kuolla.

Fundamentalisti kristityt eivät suostu uskomaan, että juutalaisten alkuperäisenä haaveena oli voittoisa soturikuningas, joka alistaisi kansat takomaan miekat auroiksi ja toteutuisi ikuinen rauhan aika.

Esko Aspivaara

Savonlinna