Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lopettaisinko ekologisuuden?

Minulla on nykyisin tapana ennen suojatielle astumista katsoa molempiin suuntiin, että onko jostain auto tulossa. Jos näen auton tulossa, niin katson ihan eri suuntaan, jotta auton kuljettaja ei kuvittelisi minun olevan astumassa suojatielle, jolloin hänen pitäisi vauhtiaan hiljentää, jopa auto pysäyttää, jotta minun oikeuteni kulkea tien ylitse tulisi turvatuksi.

Jotenkin olen ajatellut, että on ekologisempaa, vähemmän päästöjä tuottavaa, kun minä odotan eikä auton tarvitse pysähtyä. Tänään (10.8.) kuitenkin Ylen aamussa uutisoitiin, että autoilijan on hyvä pysähtyä hyvissä ajoin, jos näkee mahdollisen tien ylitse aikovan ihmisen tai lapsen.

Olipa auto sitten pieni mopoauto tai suuri yhdistelmä. Kun kaikki autoilijat pysähtyisivät, ainakin lapsen nähdessään – lähellä suojatietä siis. Voitaisiin vuosittain säästää miljoonia euroja, väitettiin.

Tuo säästö perustuu siihen, että sairaalahoitoon johtavia onnettomuuksia, jopa kuolemantapauksia, sattuisi vähemmän. Nyt minä pähkäilen, että miten toimin jatkossa?

Ylitänkö kadut sellaisista kohdista joista lähimmälle suojatielle on ainakin se kuuluisat kolmekymmentä metriä, vai ostanko potkulaudan, jotta minua ei pidetä jalankulkijana, joka "aikoo ylittää suojatien" seistessään kadun varressa lähellä suojatietä.

Miten toimisin jatkossa, jotta siitä olisi ilmastohyötyä ja mielihyvää?

Juhani Vehmaskangas

Pori