Pääkirjoitus Sähkön korkean hinnan kanssa pitää voida elää

Sähkön pörssihinta kävi maanantaina vuoden huipussaan. Yksittäisiin pörssipiikkeihin ei kannata tuijottaa, mutta jokaisen sähkönkuluttajan on syytä varautua siihen, että hinnat ovat talvea kohden hurjassa nousussa.

Jopa sähkön saatavuudessa voi olla ongelmia. Tosin Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen yksikön käynnistymisen pitäisi Suomen tilannetta helpottaa.

Sähkö on välttämättömyyshyödyke. Esimerkiksi sähkölämmittäjän kukkarossa hinnannousu voi näkyä hyvinkin tuntuvasti. Ei siis ihme, että poliitikotkin miettivät ratkaisuja tilanteeseen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) väläytti tiistaina Ylen haastattelussa sähkön arvonlisäveron alentamista 24 prosentista joko 14:ään tai kymmeneen. Lintilä perusteli ratkaisua nopeudella ja sillä, että vaikutus kohdistuu suoraan kuluttajien sähkölaskuihin.

Valtiovarainministeriö laski tuoreeltaan STT:lle, mitä tämä tarkoittaisi valtion budjettiin: valtion tulot putoaisivat 220–300 miljoonaa euroa.

Sähkö ei ole ainoa asia, jonka hinta Suomessa nyt nousee. Yleinen inflaatio laukkaa kovana, kun muun muassa ruoan ja bensan hinnat ovat nousseet.

Kohonneiden hintojen täysimääräinen kompensoiminen veronmaksajille olisi tietysti kaunis ajatus. Pitää silti muistaa, että juuri nämä samat veronmaksajat joutuvat kustantamaan kaikki tehtävät kompensaatiot. Velkaakin voidaan toki ottaa, mutta silloin maksajiksi joutuvat tulevat veronmaksajat, joilla velkataakka on jo nyt riittämiin.

Kun kompensaatioita mietitään, olennaista olisikin löytää sellaiset keinot, jotka osuisivat tarkasti juuri ihmisiin, jotka tätä kipeimmin tarvitsevat.

Energian hintojen kompensointi on hankala kysymys siksikin, että korkeilla energianhinnoilla on myös hyviä vaikutuksia: ne nimittäin ohjaavat energian säästämiseen. Tämän tukeminen taas on välttämätöntä, kun Suomi muun Euroopan lailla pyrkii irti venäläisistä fossiilisista polttoaineista.

Poikkeuksellisesti käyttäytyvät sähkön hinnat ovat aiheuttaneet yllätyksiä paitsi kuluttajille myös sähköyhtiöille. Jos sähköyhtiö ennakoi tukkusähkön hinnankehityksen väärin, sille syntyy isot riskit, kun se myy kuluttajille sähköä kiintein hinnoin.

Viime viikolla Lumo Energia ilmoitti tästä syystä lopettavansa toimintansa. Etelä-Savossakin ongelma on tuttu, kun Suur-Savon sähkön omistama Lumme-energia teki tästä syystä viime talvena isoja tappioita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka