Lukijalta | Arvovalinta koululaisten ja veronalennuksen välillä

Arviointikertomuksessaan tarkastuslautakunta nosti aiheellisesti esille epäkohtia Savonlinnan perusopetuksesta. Yksi näistä liittyy perusopetuksen tuntikehyksiin: savonlinnalainen lapsi ja nuori saa kotikaupungissaan peruskoulun aikana reilut kolme kuukautta vähemmän opetusta iisalmelaisiin ikätovereihinsa verrattuna. Vähäisemmän opetuksen lisäksi kouluissa on kumitettu tehtäväkirjoista aikaisempia vastauksia pois uudelleen käyttöä varten.

Huoli opetuksen määrästä ei ollut ainoa epäkohta, johon arviointikertomuksessa kiinnitettiin huomiota. Opetushenkilöstön jaksaminen ja ammattitaidon ylläpitäminen nostettiin myös esille. Se, ettei opettajien täydennyskoulutuksia ollut järjestetty vuosiin, ei voi olla vaikuttamatta opetuksen laatuun.

Satsaukset opetuksen määrään, laatuun ja opetusmateriaaleihin ovat arvovalintakysymyksiä. Savonlinnan vahva kaupungin talous antaa mahdollisuuden profiloitua vahvan ja laadukkaan koulutuksen kaupunkina. Voimme lisätä perusopetusta ja kuroa kiinni Iisalmen etumatkan. Kuitenkin kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajien arvovalinta on tiedotteen mukaan verojen alentaminen.

Luulisi sosialidemokratian ja kansanvalistusta arvostavasta alkiolaisuudesta ponnistavan keskustalaisuuden tiedostavan, että jokainen opetukseen käytetty lisäeuro maksaa tulevaisuudessa itsensä takaisin.

Veronalennus on toimiva ratkaisu tilanteessa, jossa palvelut ovat jo laadukkaat, henkilöstöresurssit oikein mitoitetut ja alennus tuottaa lopulta korkeamman verokertymän.

Tällä hetkellä emme elä Savonlinnassa sellaisessa tilanteessa, etenkään koulutuksen kohdalla. Iisalmelainen lapsi ja nuori saa edelleen paljon savonlinnalaisia lapsia ja nuoria enemmän matematiikan ja äidinkielen opetusta saaden näin paremmat eväät tulevaisuutta varten.

Juho-Petteri Malinen

Varavaltuutettu, tarkastuslautakunnan jäsen (vihr.),

puheenjohtaja

Savonlinnan Seudun Vihreät ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka