Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ilmastolaki uhkaa yksityistä maanomistusta

Ympäristöministeriön lakiluonnos ilmastolain muuttamisesta sisältää esityksen, jolla kuntia velvoitetaan laatimaan valtuustokausittain ilmastosuunnitelmia.

Epäselvää on, millä tavoin ilmastosuunnitelmat vaikuttavat yksityiseen maanomistukseen. Luonnoksessa ei käy myöskään ilmi, miten suunnitelmat toteutettaisiin käytännössä.

Mikäli toimia kohdistetaan yksityisen maanomistajan maalle, on huomioitava muu lainsäädäntö. Ilmastolaki ei mene perustuslain yläpuolelle eikä kunnilla ole oikeutta päättää yksittäisen maanomistajan maankäytöstä kuin hyvin rajatuissa tapauksissa.

Lakiluonnoksesta voi päätellä, että ympäristöministeriö hakee pakottavia ohjauskeinoja, joilla ohitettaisiin maanomistajien oikeudet. Tämä käy ilmi luonnoksessa mainituissa ohjauskeinoissa, joissa on mukana normit ja velvoitteet ja niistä seuraava sanktio-oikeus.

Kun lainvalmistelijan halu pakkokeinojen käyttöön on näin selvä, on välttämätöntä, että lakiin sisällytetään muutoksenhakuoikeus. Onkin poikkeuksellista, että näin vahvaan normiohjaukseen sitä ei luonnoksessa esitetä.

Ilmasto on yhteinen asia, mutta oikeuksien ja velvollisuuksien on oltava tasapainossa.

Muutoksenhakuoikeuden lisäksi lakiluonnoksesta puuttuu myös korvausvelvollisuus, mikäli lailla estetään yksityisen maanomistajan oman maansa käyttäminen.

Mikäli kunnat velvoitetaan tekemään ilmastosuunnitelmia, on lakiin rajattava tarkasti, mitä suunnitelmilla on mahdollista tehdä. On yksiselitteisen selvää, että suunnitelmat rajataan koskemaan vain kuntien omia maita.

Tapauskohtaisesti voidaan harkita poikkeamisia esimerkiksi uusiutuvan energian edistämisen osalta, jossa keskeisessä roolissa ovat metsät ja biopolttoaineet sekä ruuan tuottamisen edistäminen.

Lakimuutoksen vaikutusten arvioinnissa on myös keskitytty vain kuntalaisten osallistumismahdollisuuksiin ja jätetty yksityisen maanomistajan ja elinkeinonharjoittajan asema huomioimatta.

Ilmasto on yhteinen asia, mutta oikeuksien ja velvollisuuksien on oltava tasapainossa. Tältä osin ympäristöministeriön vaaka vaatii kiireellistä kalibrointia.

Vesa Kallio

Eduskuntavaaliehdokas 2023 (kesk.),

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo