Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Enonkosken luostaria koskevaan kirjoitteluun

Olen mielenkiinnolla seurannut kirjoittelua ja uutisointia, joka koskee Enonkosken luostarin nykytilannetta. Se on ollut valitettavasti osittain provokatiivista ja harhaanjohtavaa.

Luostarin tukiyhdistys edustaa virallisesti Enonkosken luostaria rekisteröitynä yhdistyksenä. Nyt luostarin asioiden puhetorvena ovat kuitenkin esiintyneet eräät yksityishenkilöt ja ns. valmisteluryhmä, joilla ei ole mitään virallista asemaa. Kyseinen valmisteluryhmä on valmistellut yksityiskohtaisen ohjelman luostarin tulevaisuudesta, mutta ennen viime lauantaita sen edustajat eivät ole olleet minkäänlaisessa yhteydessä luostarin hallitukseen. Tämä on mielestäni hyvin omituista ja epäasiallista toimintaa.

Enonkosken luostari on palvellut ansiokkaasti hengellistä näkyä yli neljännesvuosisadan ajan. Se on ollut keskeinen osa Ihamaniemen ja Enonkosken maisemaa. Tilanne ei ole kuitenkaan sama kuin toiminnan alkuvuosina.

Vapaaehtoisten voimavarat ovat radikaalisti vähentyneet. Monet ovat jo siirtyneet tuonilmaisiin. Viime vuosina kaikkien Suomen hengellisten järjestöjen ja yhdistysten talous on vaikeutunut. Enonkosken osalta on puhuttu jo vuosia selviytymistaistelusta, joka on nyt tulossa tiensä päähän.

Tällä tavalla ei rakenneta yhteisymmärrystä.

Myös kiinteistön kuntoa on arvioitu. Viime vuoden suurien ja kalliiden remonttien jälkeen edessäpäin on uusia investointitarpeita. Luostarissa ei ole ollut pitkään aikaan vakituisia asukkaita.

Tukiyhdistys on vuosikokouksen linjauksen mukaisesti päätynyt selvittämään jatkon vaihtoehtoja. Toimintaa ja tulevaisuuden suunnittelua on tiivistetty Hiljaisuuden Ystävät ry:n kanssa.

Viimeksi mainittu on vuokrannut kesän ajan luostarin kiinteistöä jäsenyhdistykselleen Via Silentiille, joka on järjestänyt Enonkoskella luostariviikkoja. Tällä tavoin on kyetty turvaamaan toiminta vielä kesän yli.

Enonkosken luostari on monille ihmisille ollut rakas paikka, myös itselleni. Luopuminen on elämän vaikeimpia asioita. Tunteet sotivat sitä vastaan, mutta toiminnalliset, rakenteelliset ja taloudelliset realiteetit puhuvat karua kieltään todellisuudesta. Eikä tämä perustu hätiköityyn arvioon.

Luostarin tukiyhdistys on kaikissa vaiheissa ollut avoin rakentavalle keskustelulle. Nyt se on kuitenkin jätetty virallisena tahona viime aikaisten valmistelutyöryhmien ja foorumeiden ulkopuolelle.

Tällä tavalla ei rakenneta yhteisymmärrystä. Kaikki rakentavat ajatukset luostarin ja sen kiinteistön tulevaisuudesta ovat tervetulleita, mutta ne perustuvat tasapuoliselle ja asialliselle kohtaamiselle.

Jari Uimonen

Kirkkoherra, asessori,

Enonkosken luostarin tuki ry:n puheenjohtaja