Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rakennustavaran kallistuminen siirtää urakoita

Rakennustuotteiden hinnannousu on jatkunut koronapandemian jälkeen Ukrainan sodan vaikutusten vuoksi.

Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksin mukaan helmikuusta 2021 helmikuuhun 2022 kustannukset nousivat 7,5 prosenttia. Verrattuna edeltäviin vuosiin nousu oli merkittävä, mutta helmikuun lopulla alkaneen sodan vaikutusten jälkeen se näyttää pieneltä. Vuonna 2023 rakennuskustannusindeksissä tarvikkeiden kallistuminen tulee näkymään. Sen sijaan palveluiden hinnoissa, kuten palkkakuluissa, hintojen nousu on todennäköisesti maltillisempaa.

Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemän suhdannekyselyn mukaan erityisesti rakennusalalla näkymät ovat huonot. 40 prosenttia rakennusalan vastaajista kuvailee toimialan tunnelmaa pessimistiseksi tai erittäin pessimistiseksi. Avoimissa vastauksissa mainitaan rakennuslupien kääntyminen laskuun jo viime vuonna sekä raaka-aineiden, tarvikkeiden, energian ja kuljetuskustannusten nousu. Kyselyyn vastasi koko maassa vajaat 2 000 yritystä.

Raaka-aineiden, kuten metallien, puun ja öljyn, hinnannousu näkyy rakennustarvikkeissa. Puun hinta on noussut useita kymmeniä prosentteja ja rautatavarasta joutuu pulittamaan vähintään kaksinkertaista hintaa.

Kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksistä kolmannes arvioikin kannattavuutensa laskevan tänä vuonna. Yrityksissä jo suunniteltuja investointeja on päätetty lykätä.

Monet kotitaloudet harkitsevat entistä tarkemmin toteuttavatko ne suunnitellun rakennus- tai korjaushankkeen. Rakentamisen ja remontoimisen vähentyminen vaikuttaa moneen muuhunkin yritykseen kuin rakennusliikkeisiin tai rauta- ja puutavarakauppoihin. Jos kodin remonttiin ei osteta puuta tai maalia, voivat ostamatta jäädä uudet kodinkoneet ja huonekalutkin. Kuluttajat näyttävät toivovan ja uskovan, että hinnat vielä joskus laskevat.

Useissa kunnissa olevalle rakennusten peruskorjaustarpeelle kustannusten nousu ei tee hyvää. Pahimmillaan korjausvelka voi rakennusalan arvion mukaan karata käsistä ja kostautua tulevina vuosina nykyistäkin kalliimpina kustannuksina.