Lukijalta | Vertaus epärehellisestä taloudenhoitajasta

Luin Lauri Thurénin kirjaa Kameli neulansilmästä, joka selittää mm. Luukkaan evankeliumin luvun 16 vertausta, mutta tulin yhä enemmän ymmälleni. Toki kirjaa on aivan hyödyllistä lukea, antaahan se hyvin monipuolisen näkökulman Jeesuksen kertomista vertauksista.

Luukkaan evankeliumin luku 16. Jeesuksen kertoma vertaus epärehellisestä taloudenhoitajasta on siinä mielessä mielenkiintoinen, että sitä on yritetty selittää hyvin monella tavalla.

Useimmissa selityksissä on päädytty muuttamaan Jeesuksen kertomaa, jättämään siitä osa pois, tai lisäämällä siihen jotain. Kuitenkin Jeesuksen kertoma on aivan selkeästi sitä mitä hän sanoo. Jeesus puhui siinä opetuslapsilleen, mutta häntä oli kuulemassa myös fariseuksia. Jae 1: Ja hän puhui myös opetuslapsilleen, jae 14: Tämän kaiken kuulivat fariseukset.

Taloudenhoitaja jää kiinni petollisuudesta, kun hänen toimintansa ilmiannetaan. Huoneenhaltija, (taloudenhoitaja) keksii keinon säilyttää elintasonsa edes lähellä entistä. Hän syyllistyy petokseen ja herra, isäntä kehuu huoneenhaltijaa ovelaksi. (38 käännöksessä herra on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella, vaikka 92 käännöksessä se on isolla). 38 käännös tarkoittaa maallista isäntää, toisin kuin 92 käännös.

Jae 8 sanoo sen selkeästi: ”Ja herra kehui väärää huoneenhaltijaa siitä, että hän oli menetellyt ovelasti. Sillä tämän maailman lapset ovat omaa sukukuntaansa kohtaan ovelampia kuin valkeuden lapset.”

Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa.

Jae 8 vertaa huoneenhaltijaa maailmanlapsiin, joka tarkoittaa fariseusten maailmaa ja meidän maailmaamme, jossa markkinatalous on kaiken mittana niille, jotka siihen uskovat. Sen sijaan valkeudenlapset ovat vapaat siitä.

Jeesus jatkaa, jae 9: ”Ja minä sanon teille: tehkää itsellenne ystäviä väärällä mammonalla, että he, kun se loppuu, ottaisivat teidät iäisiin majoihin. Varmaan tuo ”ottaisivat teidät iäisiin majoihin” on aiheuttanut väärinkäsityksiä, mutta kun lukee koko luvun loppuun, Jeesus kertoo rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta heidän kuolemansa jälkeen ja mihin iäisiin majoihin he päätyivät.

1. Tim 6 17–19 kertoo meille: ”Kehoita niitä, jotka nykyisessä maailmanajassa ovat rikkaita, etteivät ylpeilisi eivätkä panisi toivoansa epävarmaan rikkauteen, vaan Jumalaan, joka runsaasti antaa meille kaikkea nautittavaksemme, kehoita heitä, että tekevät hyvää, hyvissä töissä rikastuvat, ovat anteliaita ja omastansa jakelevat, kooten itsellensä aarteen, hyvän perustuksen tulevaisuuden varalle, että saisivat todellisen elämän.” (KR38)

Jeesuksen sanat jakeissa 10–13 kertovat selkeästi sen, mitä Jeesus vertauksella haluaa sanoa fariseuksille ja meille. ”Joka vähimmässä on uskollinen, on paljossakin uskollinen, ja joka vähimmässä on väärä, on paljossakin väärä. Jos siis ette ole olleet uskolliset väärässä mammonassa, kuka teille uskoo sitä, mikä oikeata on? Ja jos, ette ole olleet uskolliset siinä, mikä on toisen omaa, kuka teille antaa sitä, mikä teidän omaanne on? Ei kukaan palvelija voi palvella kahta herraa; sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva. Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa."

Jos me siis elämme tämän maailman arvostuksien ja ideologioiden mukaan, ei meillä ole sijaa siellä, mihin Lasarus pääsi, Jumalan ikuiseen majaan. Se on mahdollista ainoastaan, kun me uskomme evankeliumin ja tunnustamme Jeesuksen ihmisten edessä.

Jakeet 14 ja 15: Tämän kaiken kuulivat fariseukset, jotka olivat rahanahneita, ja he ivasivat häntä. Ja hän sanoi heille: "Te juuri olette ne, jotka teette itsenne vanhurskaiksi ihmisten edessä, mutta Jumala tuntee teidän sydämenne; sillä mikä ihmisten kesken on korkeata, se on Jumalan edessä kauhistus.”

92 käännös sanoo ehkä ymmärrettävämmin: ”Ihmisten edessä te olette olevinanne hurskaita, mutta Jumala tuntee teidän sydämenne. Se, mikä on ihmisten silmissä arvokasta, on Jumalalle iljetys.”

Jeesus tarkentaa vielä sanomaansa jakeissa 16 ja 17: ”Laki ja profeetat olivat Johannekseen asti; siitä lähtien julistetaan Jumalan valtakuntaa, ja jokainen tunkeutuu sinne väkisin. Mutta ennemmin taivas ja maa katoavat, kuin yksikään lain piirto häviää.”

Matti Turunen

Savonlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka