Lukijalta | Hänet mestattiin kapinallisena

Matti Turunen esittää (Itä-Savo 6.6.) kuinka ”Olen kiitollinen Itä-Savon toimitukselle saamastamme palstatilasta mielipidesivulla. Olen huomannut muutamien suomalaisten lehtien nihkeän suhtautumisen mielipiteiden julkaisuun, jos kirjoituksessa sisältää uskon näkökulman. Kaiken kaikkiaan kirjoitus, joka ei loukkaa, tai ei kohdistu kehenkään henkilöön persoonan tasolla on lukijallekin miellyttävä ja avartava.”

Minä yhdyn kaikkeen tuossa esitettyyn ja näen Itä-Savon mahdollistaneen uskontoaiheista keskustelua enemmän kuin mikään toinen lehti maassamme.

Ylipäätään uskonto ja usko näyttää olevan hankala aihe eikä vähiten ehkä siksi, että uskovat käyttävät Raamatun ja kristinuskon esittelemien totuuksien todisteluun lähinnä vain muinaisia kyseisestä teoksesta poimimiaan tekstejä. Keskustelu meillä jatkukoon silti.

Turunen esittää: ”Varmasti useimmille on hämmästyttävää, jos asiaan jaksaa perehtyä, Israelin kansan johdatus. Vaikka kansa on rikkomustensa tähden hajotettu useita kertoja muiden kansojen sekaan, on aina jäännös palannut takaisin.”

Tietäneekö, että juutalaisia on ollut huolimatta hajaannuksista kaiken aikaa Palestiinassa?

Harva näyttää tietävän, että kristinusko vääristeli alkuperäisen juutalaisen messiasnäkemyksen, jossa odotettiin vahvaa soturikuningasta, ei ihmeitä tekevää "filosofia" joka olisi taivaallista sukua. Useimpien juutalaisten käsityksen mukaan Messiaan ei pitänyt kärsiä ja kuolla.

Fundamentalisti kristityt eivät suostu uskomaan, että juutalaisten alkuperäisenä haaveena oli voittoisa soturikuningas, joka alistaisi kansat takomaan miekat auroiksi ja toteutuisi ikuinen rauhan aika.

Messiastoiveen lähtökohdat olivat juutalaisen kansan asuinpaikan maantieteellinen sijainti ahtaalla kannaksella, joka oli käytännössä ainoa kulkuväylä kolmen maanosan Afrikan, Euroopan ja Aasian välillä ja jossa juutalaiset joutuivat suurvaltojen sotajoukkojen jalkoihin, alistamaksi jopa pakkosiirtolaisuuteenkin, uskoen onnettomuudet Jahven rankaisuksi muiden jumalien puoleen kääntymisestä.

Jeesuksen syntien sovittajan rooli on myytti ja legenda. Todellisuudessa hänet mestattiin kapinallisena.

Esko Aspivaara

Savonlinna

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka